Bota/Rajoni

Strategjia e Suedisë po del të jetë efektive, mund t’i kenë dhënë fund Coronavirusit

Strategjia e Suedisë po del të jetë efektive, mund t’i kenë dhënë fund Coronavirusit
17:23 | 21 Shtator 2020

Strategjia e Suedisë për imunitetin e tufës në luftën kundër koronavirusit, kohët e fundit ka marrë rezultate të mira, ndonëse është kritikuar nga shumica e ekspertëve botërorë.

Megjithëse imuniteti i popullsisë është ende nën nivelin klasik të 60 përqindëshit, kjo mund të jetë e mjaftueshme për ta parandaluar në mënyrë efektive pandeminë e COVID-19 në Suedi, sugjeron një nga epidemiologët më të shquar danezë.

“Ka indikacione se suedezët kanë fituar një nivel të imunitetit ndaj sëmundjes”, tha për “Politiken”, Kim Sneppen, profesor i biokompleksitetit në Institutin Nils Bohr në Kopenhagë.

Suedia regjistroi 23 raste me koronavirus në një milion njerëz në ditë gjatë javës së kaluar, krahasuar me 61 raste në Danimarkë, shkalla e infeksionit e të cilave tanimë e ka tejkaluar kulmin e saj në prill.

Në të njëjtën kohë, Sneppen ka pranuar se Suedia ka pësuar një normë vdekjeje shumë më të lartë sesa ajo që shënohej në Danimarkë – me gati 5,900 vdekje.

“Ky është çmimi që ata e paguan. Nga ana pozitive, ata mund t’i kenë dhënë fund epidemisë tani”, tha Sneppen.

Një studim i mëparshëm nga profesori Tom Britton i Universitetit të Stokholmit vlerësoi se pragu i imunitetit të plotë të tufës mund të ishte deri në 43% të popullsisë. Kjo përqindje është shumë më poshtë se shifrat klasike prej 60-70%, të pranuara në epidemiologji.

Baza për këtë është supozimi se anëtarët më socialë dhe më aktivë të shoqërisë janë të parët që infektohen.

Reese Paludan, profesor i biomjekësisë në Universitetin e Aarhus Soren, tha se gjithnjë e më shumë prova sugjerojnë se Agjencia Suedeze e Shëndetësisë mund të ketë pasur të drejtë kur vendosi të ndiqte një strategji që mundëson zhvillimin e kontrolluar të imunitetit.

“Mund të pretendohet se ata zgjodhën zgjidhjen e duhur, por në fillim ata ishin të përgatitur dobët për strategjinë dhe nuk mund t’i mbronin të prekshmit e tyre,” tha Reese Paludan.

Suedia, qasja e zhbllokuar e së cilës në një përpjekje për të arritur imunitetin e tufës është kritikuar nga ekspertë mjekësorë, politikanë dhe aktivistë, ka regjistruar pak më shumë se 88,000 raste të koronavirusit. Trajektorja e saj ngadalë është tërhequr nga numri më i lartë i rasteve të regjistruara në qershor.

Në të kundërt, Danimarka regjistroi pothuajse 29,000 raste, gati tri herë më pak, por tani është në mes të një kërcimi të ri.

Sidoqoftë, rreziku i shpërthimeve të reja në Suedi nuk mund të përjashtohet, kanë paralajmëruar epidemiologë të tjerë.

Shkalla e vdekjeve në Suedi është niveli i pestë më i lartë në Evropë, por numri i infeksioneve të reja ka rënë vazhdimisht që nga kulmi i tij në fund të qershorit.

Deri më sot, ka vetëm një duzinë pacientësh në kujdesin intensiv. Ky është një kontrast i fortë me vendet e tjera në Evropë që janë mbyllur plotësisht. /Express

Natën e Kurban Bajramit Petrol Company shpërndan 40 pako ushqimore për fëmijët jetim në Kosovë

Të tjera