Bota/Rajoni

BE largon Bosnjën nga lista e vendeve në rrezik të financimit të terrorizmit

BE largon Bosnjën nga lista e vendeve në rrezik të financimit të terrorizmit
15:28 | 09 Korrik 2020

Bashkimi Evropian ka hequr Bosnjën dhe Hercegovinën nga lista e vendeve me rrezik të lartë me mangësi në sistemin e kontrollit të pastrimit të parave dhe parandalimin e terrorizmit, dhe vendimi hyri në fuqi të enjten, njoftoi Ministria e Drejtësisë në Sarajevë.

Deklarata sqaron se vendimi i marrë nga Komisioni Evropian më 7 maj dhe që rishikoi listën e vendeve me rrezik të lartë zyrtarisht hyri në fuqi, duke vlerësuar se Bosnja ka përmbushur prezumimin se ajo trajtohet si një vend pa mangësi që do të përfaqësonte “domethënëse kërcënim “për sistemin financiar të Unionit.

Lista e rishikuar e Komisionit Evropian është në përputhje me një listë të ngjashme të Task Force të Veprimit Financiar (FATF), një grup pune veprimi që monitoron globalisht aftësinë e shteteve për të parandaluar aktivitete të paligjshme financiare që mund të shërbejnë si burim i financimit të terrorizmit.

Sipas Ministrisë së Drejtësisë, Komisioni Evropian njohu përparimin dhe masat e marra nga Bosnja në të kaluarën dhe konkludoi se në këtë fazë vendi “nuk ka mangësi strategjike” në regjimin e parandalimit të pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit.

Vitet e fundit, BeH duhej të zbatonte ndryshime në legjislacionin penal dhe Ligjin mbi shoqatat dhe fondacionet për të siguruar që ato nuk shërbejnë si mbulesë për financimin e veprimtarive të paligjshme, siç ka qenë në të kaluarën.

Përfito FALAS një pushim për çift në Budva

Të tjera