Bota/Rajoni

BE-ja prej 1 korriku lejon udhëtarët nga Kosova

BE-ja prej 1 korriku lejon udhëtarët nga Kosova
14:51 | 26 Qershor 2020

Zyrtarët e Bashkimit Eurpoian sot mblidhen të vendosin për listën e shteteve qytetarët e të cilave do të ju lejohet hyrja në BE. Në listën e shteteve të miratuar është edhe Kosova e Shqipëria. Një listë tjetër do të jetë në tavolinën e diskutimit, vendimi kontrovers është se SHBA’ja është njëri prej shteteve që qytetarët e tyre ju ndalohet hyrja, transmeton Gazeta Metro.

Sipas draft listës së shteteve që nga 1 korriku do të mund të udhëtojnë në shtetet anëtare të Bashkimit Europian, gjendet edhe Kosova sipas Euronews.

Zyrtarët europian mblidhen sot ndërsa vendimi pritet gjatë ditës.

Përveç Kosovës nga shtetet e Ballkanit që do të ju lejohet udhëtimi i qytetarëve drejt BE’së gjendet edhe Shqipëria, Serbia, Bosnja e Hercegovina, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Turqia.

Në listën e të lejuarave gjendet edhe Kina ndërsa sipas portalit Euronews do të publikohen edhe lista tjetër e shteteve të ndaluara, e në të është edhe Shtetet e Bashkuara, Rusia dhe Brazili.

Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Europian kishin mospajtime në kohën e shpërthimit të pandemisë kur Presidenti Amerikan, Donald Trump, ndaloi hyrjen e udhëtarëve nga BE’ja vendim ky që nxiti protestat e kritikat e europianëve për veprime të ngutshme e unilaterale. Jo shumë kohë më vonë shtetet anëtare për herë të parë dhe atë unilateralisht vendosën të mbyllin kufijtë mes tyre për herë të parë.

Për Stresin, Xhuli është spiune (VIDEO)

Të tjera