Lajme

A mund të vijë diaspora në Kosovë këtë verë?

A mund të vijë diaspora në Kosovë këtë verë?
11:22 | 15 Korrik 2020

Bashkimi Europian ka rekomanduar që të mbyllin kufijtë me të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, pas rritjes së numrit të rasteve me koronavirus.

Të paktën deri në fund të korrikut nuk rekomandohet hapja e kufijve me shtetet ku jetojnë shqiptarët në Ballkan.

Gazetari Bahri Cani nga Gjermania tregon për rekomandimet dhe vendimet që ka marrë BE, kryesisht me vendet e Ballkanit.

“Ambasadorët e vendeve të Bashkimit Europian mendojnë se kufijtë me Kosovën, Shqipërinë, Maqedoninë e Veriut, Serbinë, Malin e Zi, por edhe Bosnje e Hercegovinën të jetë e mbyllur. Në Bruksel vlerësohet se gjendja është përkeqësuar në të gjitha këto vende që për fat të keq e dëshmojnë edhe rezultatet e fundit”.

Megjithatë këto janë vetëm rekomandime dhe jo urdhra, pasi që vendet anëtare mund të marrin vendime të kundërta.

Për shembull, edhe pse ishte rekomanduar nga BE që për Serbinë të hapen kufijtë, vendim krejt të kundërt kishte marrë Gjermania.

“Paralajmërimi nuk do të thotë ndalim. Megjithatë, nëse dikush udhëton në vendet e treta ku nuk rekomandohet atëherë shteti gjerman nuk merr përgjegjësi për kthimin e tyre dhe në rast të sëmundjes mund të ndodhë që sigurimet të mos mbulojnë koston e shpenzimeve shëndetësore”.

Diaspora mund të udhëtojë në drejtim të vendeve ballkanike, por duhet të jenë të vetëdijshëm për pasojat që mund t’i presin.

“Mund të ndodhë që të keni probleme nëpër kufij për shkak të ndryshimeve të shpeshta dhe rritjes dramatike të numrit të infektimeve. Mund të ndodhë që t’ju kërkojnë ndonjë test negativ që nuk është më i vjetër se 48 orë”.

Por, diçka është e sigurt deri në fund të korrikut. Qytetarët po të vijnë në Kosovë kur të kthehen në Gjermani, Austri, Zvicër do të karantinohen.

Megjithatë, karantinimi mund të evitohet nëse qytetarët posedojnë test negativ që nuk është më i vjetër se dy ditë dhe që mund të bëhet, për shembull, në Gjermani dhe që gjithashtu duhet të pritet derisa të dalin rezultatet.

Prince Coffee House tani edhe në Vjenë të Austrisë

Të tjera