Front TV

A do të diskutohet javën e ardhshme për Asociacionin? Flasin nga BE-ja

A do të diskutohet javën e ardhshme për Asociacionin? Flasin nga BE-ja
19:51 | 24 Shtator 2020

Një takim ndërmjet palës kosovare dhe asaj serbe po paralajmërohet të ndodhë në ditët në vijim, duke mos përmendur datë.

Bashkimi Evropian në një përgjigje për Front Online thotë se takimi ndërmjet Prishtinës e Beogradit do të diskutohet për komunitetin jo-shumicë.

“Në takimin e tyre më 7 shtator, Presidenti i Serbisë dhe Kryeministri i Kosovës ranë dakord të ndjekin diskutimet e tyre mbi zgjidhjen e pretendimeve të ndërsjella financiare dhe rregullimet për komunitetin jo-shumicë në nivelin e ekspertëve dhe shefit të negociuesve. Javën e kaluar, diskutimet në nivelin e ekspertëve u përqendruan në çështjen e zgjidhjes së pretendimeve të ndërsjella financiare. Një takim vijues për rregullimet për komunitetin jo-shumicë do të zhvillohet në ditët në vijim”, thuhet në përgjigjen e zëdhënësit të BE-së për Çështje të Jashtme dhe të Sigurisë, Peter Stano, dhënë portalit Front Online.

Datat e takimeve të ardhshme në nivelin e ekspertëve dhe të niveleve të larta, sipas përgjigjes së BE-së,  do të shpallen së shpejti.

Nga ana tjetër, kryeministri i Kosovës, Avdullah Hoti, sot në konferencë për media ka thënë se Asociacioni është temë e mbyllur.

“Asociacioni nuk do të diskutohet sepse është temë e mbyllur. Nuk e di a do të mbahet takimi në Bruksel, do ta shohim ditëve të ardhshme. Por ne jemi që ta çojmë përpara dialogun”, ka thënë ai.

Por, ndryshe thotë Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

Sipas tij, Serbia është e gatshme për të biseduar në Bruksel më 28 shtator.

Ai ka thënë se bisedime me palën kosovare duhet të vazhdojnë të jenë nën ombrellën e Bashkimit Evropian, ndërsa ka insistuar se tema e Asociacionit të Komunave Serbe është e pashmangshme.

Tahiri: Kosova nuk guxon ta shkelë Kushtetutën, Asociacioni çështje e mbyllur

Edhe analistët janë të mendimit se çështja e Asociacionit nuk duhet të jetë në tryezën e bisedimeve.

Analisti politik, Ramush Tahiri, në një prononcim për portalin Front Online tha se tema e Asociacionit është mbyllur me nënshkrimin e marrëveshjes në vitin 2013 dhe 2015.

“Temat caktohen mes palëve, nuk i cakton Bashkimi Evropian dhe nëse nuk ka konsensus ose marrëveshje për temat nuk bisedohet ajo temë. Serbia po kërkon që të bisedohet për Asociacion. Kosova nuk pranon me bisedu për Asociacion sepse është nënshkruar edhe në 2013 edhe në 2015 dhe ka mbetur një Këshill i veçantë me i përgatit dokumentet. Ai Këshilli i veçantë dokumentet nuk i ka dërguar te institucionet e Kosovës dhe Këshilli i veçantë nuk e ka marrë parasysh vendimin apo mendimin e Gjykatës Kushtetuese dhe pa u harmonizuar teksti nuk mund të ketë bisedime”, ka thënë Tahiri për Front Online.

I pyetur se a do të ketë pengesa për vazhdimin e dialogut tema e Asociacionit, Tahiri tha se në rast se palët nuk kanë tema, dialogu nuk duhet të vazhdojë.

“Dialogu nuk duhet të vazhdoj nëse nuk ka tema për të cilën palët mirën vesh. Asociacioni është përfunduar, është votuar me 2/3 në Kuvend, nuk mund të rihapet edhe një herë kjo pikë është vendimi i Gjykatës dhe duhet të implementimet. Kosova nuk guxon ta shkelë kushtetutën e saj në Bruksel”, tha ai për Front Online.

Kredi me afat rekord të shqyrtimit dhe aprovimit

Të tjera