Lajme

Zjarrfikësit kërkojnë kushte më të mira pune, thonë se janë të neglizhuar

Zjarrfikësit kërkojnë kushte më të mira pune, thonë se janë të neglizhuar
15:25 | 13 Korrik 2020

Sigurim shëndetësor, kompensim për lëndimet në vendin e punës, kompensim për punën jashtë orarit të punës, definim i kompetencave menaxhuese, janë kërkesat që Sindikata e Zjarrfikësve të Kosovës u ka drejtuar institucioneve të shtetit.

Megjithatë këto kërkesa sipas kryetarit të Sindikatës së Zjarrfikësve të Kosovës Muharrem Beka, nuk po gjejnë mbështetje nga institucionet e vendit.

Beka thotë se kërkesat e tyre në vazhdimësi janë injoruar nga institucionet e Kosovës, e që pas letrës së të premtes ai tha se përsëri do t’iu dërgojnë kërkesat po të njëjtave institucione.

Muharrem Beka, Kryetari i Sindikatës së Zjarrfikësve të Kosovës

Beka: Definimi i kompetencave menaxhuese në mes të komunës dhe MPB

“Çështja e statusit juridik të pazgjidhur, definimi i kompetencave menaxhuese në mes të komunës dhe Ministrisë së Punëve të Brendshme. Këtu është një absurd, ne jemi me ligj staf i Ministrisë së Punëve të Brendshme, pagat i marrim nga komuna, prandaj nuk dihet punëdhënësi ynë. Kur i parashtron kërkesat ndaj secilit e hedhin fajin tek njëra-tjetra në mënyrë rotative, askush nuk merr obligimet që t’i kryejnë përgjegjësitë që i kanë si punëdhënës”, thotë ai.

Ai thotë se zjarrfikësit kanë mungesë të pajisjeve personale, e që sipas tij ndikon që ata të përballen me vështirësi të mëdha gjatë punës së përditshme të tyre.

Beka: Të gjitha këto kemi kërkuar në vazhdimësi dhe asnjëherë nuk kemi marrë përgjigje

“Zjarrfikësit e kanë koeficient më të ulëtin në nivel vendi 4.83, mandej mos kompensimi për ndërrim të natës, festat shtetërore dhe fetare, orët jashtë orarit të punës, pa sigurime shëndetësore, moskompensimi i shpenzimeve mjekësore. Të gjitha këto kemi kërkuar në vazhdimësi dhe asnjëherë nuk kemi marrë përgjigje. Pastaj është çështja e gradimeve, e pajisjeve. Zjarrfikësit kanë edhe mungesë të pajisjeve personale, mos të flasim për pajisje kolektive që janë të stërvjetëruara dhe në një situatë të pakuptimtë”, tha ai.

Gjendja në të cilën ndodhen zjarrfikësit, Beka thotë se duhet të ndryshohet pasi që nga ta varen edhe shumë probleme të qytetarëve. Ai deklaron se institucionet nuk janë duke e kuptuar rolin dhe rëndësinë e zjarrfikësve, prandaj edhe janë lënë në këtë gjendje.

Beka: Asnjëherë nuk treguan gatishmëri që të analizojnë çështjen e shërbimit të zjarrfikësve

“Aq shumë kanë neglizhuar edhe aq shumë është treguar papërgjegjësi, saqë zjarrfikësit me indinjatë dhe shumë të zhgënjyer e kanë pritur edhe këtë herë këtë heshtje të tyre që në vazhdimësi janë mësuar vetëm të heshtin. Asnjëherë nuk treguan gatishmëri që të analizojnë së pari çështjen e shërbimit të zjarrfikësve dhe të fillojnë gradualisht me zgjidhjen e problemeve të krijuara në këtë shërbim”, deklaroi ai.

Kryesindikalisti Beka thotë se zjarrfikësit nuk e kanë vendin në rrugë, por që thotë se nuk po u lihet zgjidhje tjetër.

Beka: Ju kemi treguar se zjarrfikësit nuk e kanë vendin në rrugë

“Ju kemi treguar se zjarrfikësit nuk e kanë vendin në rrugë, bile së paku për kërkesat legjitime dhe të drejtat që po na shkelen e të cilat ligjet na i garantojnë. Nuk jemi duke kërkuar atë që nuk na takon dhe nuk jemi duke kërkuar lëmoshë, jemi duke kërkuar që të drejtat të cilat na takojnë t’i përmbushin”, thotë ai.

Ai potencon se zjarrfikësit kanë qenë në gjendje të rëndë edhe gjatë kohës së pandemisë, ku thotë se nuk kanë qenë mirë të furnizuar me pajisje mbrojtëse për COVID-19./KP.

 Petrol Company  prin me çmime me të lira në derivate dhe shumë oferta të tjera

Të tjera