Bota/Rajoni

Themelohet qendra e trajnimit pilot të NATO-s në Ballkan

Themelohet qendra e trajnimit pilot të NATO-s në Ballkan
14:18 | 23 Qershor 2020

Ministrat e mbrojtjes të disa vendeve të Ballkanit kanë nënshkruar një letër qëllimi për të krijuar qendra të përbashkëta trajnimi për ekuipazhet dhe dronët. Projekti i përbashkët quhet Qendrat e Trajnimit Pilot të NATO-s.

Kjo letër qëllimi u nënshkrua, ndër të tjera, Maqedonia Veriore, Mali i Zi, Kroacia, Hungaria, Rumania, Bullgaria dhe Greqia.

Sipas portalit të Rrjetit Ballkanik të Sigurisë, kjo mund të jetë një zgjidhje ekonomike për problemin e mungesës së pilotëve ushtarakë, sepse përmes një rrjeti të përbashkët, ato vende mund të ofrojnë burimet e tyre për vendet e tjera që nuk i kanë ato ose që nuk janë të mjaftueshme për të gjitha llojet e trajnimeve.

Projekti i përbashkët quhet qendra trajnimi pilot i NATO-s, dhe përveç vendeve të Ballkanit, një letër qëllimi u nënshkrua nga Republika Czecheke, Portugalia, Spanja dhe Turqia.

Rrjeti do të lidhë qendrat nacionale, dmth njësitë e aviacionit shkollor dhe institucionet për trajnime teorike në të mirë të të gjithë anëtarëve të interesuar të NATO-s, dhe është planifikuar shkëmbimi i personave të trajnimit për pilotët e avionëve të drejtuar dhe dronët.

”Shembuj nga Kroacia, Mali i Zi, Hungaria dhe Republika Czecheke tregojnë larminë e burimeve, nevojave dhe zgjidhjeve të mundshme përmes këtij projekti … Kroacia, në bazën Zemunik afër Zadarit, ka një qendër shumë të fortë trajnimi të fluturimit që ka aeroplan fluturues selektiv. Qendra ofron “Mund të jetë interesante për vendet fqinje që nuk kanë një qendër trainimi, të tilla si Mali i Zi dhe BiH, të cilët trainojnë pilotët jashtë vendit, dhe në një numër shumë modest në lidhje me nevojat reale,” tha ai.

Prince Coffee House tani edhe në Vjenë të Austrisë

Të tjera