Lajme

KMDLNJ: Mos bartja e maskës nuk është vepër penale

KMDLNJ: Mos bartja e maskës nuk është vepër penale
12:40 | 30 Qershor 2020

Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut theksoi se mos bartja e maskës nuk është vepër penale.

KMDLNJ thekson se është e shqetësuar me rritjen e numrit të infektuarve me COVID-19 por se kjo nuk iu jep të drejtë drejtuesve më të lartë të vendit të kërcënojnë qytetarët e pabindur, aq më parë që nuk ka asnjë bazë ligjore me të cilën mbështeten këto kërcënime.

Lexoni të plotë reagimin e KMDLNJ-së:

Ministri aktual i Shëndetësisë, Armend Zemaj në prononcimet e ditëve të fundit ka deklaruar se do ta përdorin forcën e Ligjit ndaj atyre që nuk i respektojnë masat mbrojtëse e sidomos ndaj atyre që nuk vendosin maska mbrojtëse. Po të njëjtin qëndrim e ka deklaruar edhe kryeministri Hoti.

KMDLNj është e shqetësuar për rritjen e të infektuarve me COVID-19 por se kjo nuk iu jep të drejtë drejtuesve më të lartë të vendit të kërcënojnë qytetarët e pabindur aq më parë që nuk ka asnjë bazë ligjore me të cilën mbështeten këto kërcënime.

Edhe ministri Zemaj si dhe kryeministri Hoti duhet të kenë nxjerrë mësim nga qeveria Kurti, e cila, përkundër faktit se Gjykata Kushtetuese e Kosovës i shpalli si antikushtetuese dhe shkelje e të drejtave të njeriut vendimet e qeverisë dhe ministrit Vitia, me qindra qytetarë të Kosovës u ndaluan dhe u arrestuan nga Policia e Kosovës sikur që u dënuan me dënime, kryesisht me të holla.

KMDLNj ka kërkuar dhe kërkon që këto dënime të mos ekzekutohen në asnjë mënyrë sepse do të binin në kundërshtim me vendimet e Gjykatës Kushtetuese . Kryeministri Hoti dhe ministri Zemaj nuk kanë përgjegjësi për rritjen e numrit të të infektuarve me COVID-19 por se kanë detyrim dhe përgjegjësi që qytetarët, sidomos ata që mundësitë materiale i kanë të vogla, të furnizohen me mjete mbrojtëse pa pagesë aq më parë që ka pasur shumë donacione ndërkombëtare për këtë.

Të rrallë janë ata që kanë mundësi që për një maskë mbrojtëse për një përdorim të paguajnë nga 1 euro për vete dhe nga 1 euro për çdo anëtar të familjes. Në vend të kërcënimit duhet të krijohet një mundësi që qytetarët të furnizohen me masa mbrojtëse pa pagesë.

Në Kosovë nuk është shpallur gjendje e jashtëzakonshme, prandaj nuk ka mundësi të përdoren mjete të jashtëzakonshme juridike e që nuk janë të rregulluara me ligj.

KMDLNj vlerëson se është rritur numri i të infektuarve për faktin se është rritur numri i testimeve. KMDLNj thërret qytetarët që t’i përmbahen rekomandimeve të institucioneve përgjegjëse për menaxhimin e situatës dhe kërkon nga qeveria e Kosovës të përkrah më shumë sistemin shëndetësor të Kosovës mbi të cilin po bie barra kryesore në luftimin e pandemisë.

Petrol Company sërish troket në dyert e Shtëpisë së Pleqve për Ramazan

Të tjera