Front TV

Vaksinimi kundër gripit sezonal fillon në nëntor, kaq ka kushtuar një vaksinë

Vaksinimi kundër gripit sezonal fillon në nëntor, kaq ka kushtuar një vaksinë
18:59 | 28 Shtator 2020

Edhe pse që nga shtatori, vit pas viti në Kosovë raportohen raste të prekura me grip sezonal, as këtë vit, qytetarët nuk do të arrijnë të vaksinohen gjatë këtij muaji, e as në muajin tetor.

Zëdhënësi i Ministrisë së Shëndetësisë në Kosovë, Faik Hoti, ka thënë për Front Online, se Ministria e Shëndetësisë ka prokuruar përmes UNICEF-it 160 mijë e 500 vaksina.

Sipas tij, vaksinat do të nisen në tetor për në Kosovë, vaksinimi i qytetarëve do të bëhet në muajin nëntor.

“Vitin e kaluar MSh ka blerë 160.500 vaksina kundër gripit sezonal. Këtë vit për shkak edhe të pandemisë janë shtuar sasitë. Këto vaksina, i ka paguar Ministria, ndërsa i ka prokuruar UNICEF-i nga kompani ndërkombëtare dhe janë vaksina të kualifikuara sipas standardeve të OBSH-së”, ka thënë ai.

MSh-ja synon të blej mbi 300 mijë vaksina kundër gripit sezonal

Krahas këtyre vaksinave, Hoti ka thënë se MSH-ja synon të blejë edhe mbi 300 mijë vaksina të tjera, për të siguruar vaksina kundër gripit sezonal për të gjithë qytetarët që bien në kategoritë e rrezikut siç janë të moshuarit, të sëmurët kronik dhe shtatzënat.

Sipas tij, çmimi i vaksinave të prokuruar është 5 euro e 27 cent.

“Është në procedurat e tenderimit edhe sasia prej 250,000 vaksinave”, ka shtuar ai.

Front Online ka qëndruar edhe në ambientet e QKMF-së në në Prishtinë për të parë nga afër nëse ka interesim nga qytetarët për vaksinat kundër gripit sezonal dhe aty është vërejtur se tashmë qytetarët janë të informuar se nuk do të fillon vaksinimi këtë muaj.

 Covidi e shton interesimin e qytetarëve për t’u vaksinuar

 Doktori në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare, Leutrim Zeqiri në një prononcim për Front Online ka thënë se ka kërkesa nga qytetarët për këto vaksina, por që këto procedura nuk fillojnë deri në tetor.

“Po, faktikisht tashmë jemi edhe në sezonën e gripit sezonal, ku është një infeksion akut viral edhe pacientët për çdo ditë po drejtohen edhe për marrjen e vaksinave , zakonisht imunizimi apo vaksinimi fillon prej muajit tetor deri në muajin dhjetorë”, ka thënë Zeqiri.

Zeqiri më tutje ka thënë se kanë pranuar një dozë të vaksinave në këtë qendër dhe në nëntor do të fillojnë me vaksinim.

“Një herë për një herë në Qendrën tonë i kemi pranuar dozën e parë mirëpo nuk ka filluar akoma vaksinimi, besojmë që prej muajit nëntor vetëm do të fillojmë vaksinimin dhe imunizimin e qytetarëve”, është shprehur ai për Front Online.

Sipas mjekut Zeqiri, si pasojë e situatës me Coronavirus këtë vit ka më shumë kërkesa nga qytetarët për të marrë këto vaksina.

“Edhe puna e COVID-it na ka komplikuar punën ka shkaktuar stres edhe te qytetarët, gjë që e ka bërë të kërkohet më shumë ndihmë edhe kërkesat me qenë më të mëdha këtë vit”, ka thënë ai për Front Online.

Cilësi, gatim dhe shpërblim

Të tjera