Bota/Rajoni

“Transmetuesit e heshtur” mund të jenë përgjegjës për gjysmën e të infektuarve me koronavirus

“Transmetuesit e heshtur” mund të jenë përgjegjës për gjysmën e të infektuarve me koronavirus
23:07 | 07 Korrik 2020

Një studim i publikuar nga Akademia Kombëtare e Shkencave Amerikane zbuloi se “transmetuesit e heshtur” mund të jenë përgjegjës për gjysmën e të infektuarve në Shtetet e Bashkuara.

Shprehja “bartës i heshtur” do të thotë që virusi transmetohet përmes individëve asimptomatikë ose para-simptomatikë, të cilët janë më të vështirë për tu zbuluar.

Studimi, i udhëhequr nga Alison Galvani nga Universiteti Yale dhe kolegët e saj, përdornin modele të transmetimit të koronavirusit dhe hulumtim ekzistues që tashmë treguan se infeksionet asimptomatike përbënin 17.9 deri në 30.8 përqind të të gjitha infeksioneve.

Bazuar në këto të dhëna, ekipi zbuloi se individët parakontaktivë mund të kryejnë 47 deri 48 përqind të transmetimit, dhe individë asimptomatikë 3.4 në 6.6 përqind të transmetimit.

Ekipi zbuloi se edhe izolimi aktual i të gjitha rasteve simptomatike nuk do të ishte i mjaftueshëm për të kontrolluar përhapjen.

Autoritetet duhet të identifikojnë dhe izolojnë më shumë se një të tretën e “transmetuesve të qetë” të virusit, si dhe të gjitha rastet simptomatike, për të parandaluar një epidemi.

Studiuesit vunë në dukje nevojën për të testuar dhe kërkuar kontaktet për të zvogëluar transmetimin e infeksionit dhe për të zbutur masat.

Filloi aplikimi për gjeneratën e 10-të të KEDS Academy për nxënës dhe studentë të rinj

Të tjera