[wp-story]

Lajme

Kryeministri Hoti në Shqipëri: Së bashku drejt integrimeve euroatlantike

Kryeministri Hoti në Shqipëri: Së bashku drejt integrimeve euroatlantike
14:26 | 02 Tetor 2020

Me moton “Bashkë pa kufi në një rajon pa kufij”, Qeveria e Republikës së Kosovës dhe Këshilli i Ministrave i Republikës së Shqipërisë, kanë zhvilluar në Tiranë mbledhjen e gjashtë të përbashkët, në të cilën janë nënshkruar marrëveshje, protokolle dhe memorandume nga ministritë përkatëse, me qëllim të thellimit të bashkëpunimit ndërshtetëror.

Kryeministri Hoti dhe kabineti qeveritar janë pritur me ceremoni shtetërore nën intonimin e himneve shtetërore dhe nga Truproja e Nderit e Republikës së Shqipërisë.

Në fillim të mbledhjes së përbashkët, e cila u hap me fjalët e kryeministrave Edi Rama dhe Avdullah Hoti, u theksua nevoja e arritjes së marrëveshjeve të reja dhe intensifikimi i zbatimit të marrëveshjeve të arritura me herët, të cilat do të jenë në funksion të lehtësimimeve të ndryshme për bizneset e të dy vendeve.

Në fjalën e tij hyrëse, kryeministri Avdullah Hoti e falënderoi kryeministrin Rama për mikpritjen vëllazërore, si gjithmonë, si dhe dy ekipet tona në përgatitjen e kësaj mbledhjeje të përbashkët, duke thënë se mbledhjet e përbashkëta të dy qeverive tona, të cilat tanimë janë bërë normale, të natyrshme janë të rëndësishme për vendet tona, qytetarët tanë, ekonomitë tona, kulturën tonë të përbashkët.

“Jemi mbledhur më parë në mbledhje të tilla dhe besoj se sot me këto marrëveshje hymë në një fazë të re të bashkëpunimit tonë ndërshtetëror, bashkëpunimi në të gjitha fushat pa përjashtim. Këto marrëveshje, memorandume, protokolle dhe kalendar të përbashkët, të gjitha këto të koncentruara në lehtësimin e jetës së qytetarëve, lehtësimin e funksionimit të bizneseve në të dy shtetet tona, tregon përkushtimin që kemi dhe vendosmërinë e dy Qeverive tona për të ecur përpara në rrethanat e reja”, tha kryeministri Hoti.

Më tej kryeministri Hoti vlerësoi se bashkëpunimi dhe implementimi i marrëveshjes për krijimin e Fondit të Përbashkët në mbështetje të Luginës së Preshevës, apo marrëveshjes për mobilitetin në punë, bashkëpunimi në raste të fatkeqësive natyrore dhe të tjera, marrëveshjes për bashkëprodhim të filmit, bashkëpunimi për krijimin e Korridorit Digjital 5G, bashkëpunimi në fushën e transportit hekurudhor, bashkëpunimi për platformën e përbashkët digjitale, të arsimit paraunversitar, bashkëpunimi i thellë mes dy ministrive të kulturës, bashkëpunimi i dy ministrive të shëndetësore për t’u përballur me pandemi me COVID-19, bashkëpunimi në fushën e sigurisë, ekonomisë, kalendari i përbashkët kulturor, e plotë marrëveshje të tjera, tregojnë përfundimisht përkushtimin, vendosmërinë dhe përcaktimin tonë për të adresuar dhe zgjidhur shumë nga problemet që i preokupojnë qytetarët, bizneset dhe ekonomitë tona gjatë gjithë kësaj kohe.

Kryeministri Hoti, duke folur edhe për politikën e jashtme dhe diplomacinë, tha se së bashku me Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe Diasporës dhe gjithë resorët pa përjashtim, kemi punuar shumë për të rivendosur marrëdhëniet tona me partnerët tanë të natyrshëm strategjik që i kemi pasur gjithmonë, me BE-në, vendet kyçe të BE-së dhe me SHBA-të.

“Na është dashur të marrim vendime jopopuliste, por tepër të nevojshme për të dhënë sinjalin e duhur si qeveri se duhet të shihemi si kontribuues të paqes dhe stabilitetit në rajon dhe më gjer dhe punojmë së bashku drejtë arritjes së objektivave përfundimtare që është një regjion i qetë, stabil, me një marrëveshje përfundimtare me fqinjin tonë verior dhe ku i gjithë regjioni së bashku do të lëvizim drejt integrimeve euroatlantike ”, tha kryeministri Hoti, duke shtuar se mbetemi vendi i vetëm pa liberalizim të vizave dhe po punojmë që sa më shpejt ta kemi liberalizimin.

Ndërsa, kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, në hyrje të mbledhjes potencoi fushat e rëndësishme të bashkëpunimit ndërmjet dy vendeve, veçanërisht atë ekonomik, arsim, shëndetësi, diplomaci, energji, të ndërlidhjes digjitale dhe fusha të tjera të rëndësishme në funksion të rritjes së bashkëpunimit mes Shqipërisë dhe Kosovës.

Kryeministri Rama tha se takimet ndërqeveritare mes Shqipërisë dhe Kosovës zhvilluar gjithmonë në frymën e një bashkëpunimi të ngushtë vëllazëror dhe ndërveprimi të vazhdueshëm politik dhe diplomatik janë një mundësi e mirë qoftë për të bërë një bilanc të hapave të hedhur qoftë për të hedhur piketat për hapat e mëtejmë.

Po ashtu, kryeministri Rama ka folur edhe për procesin e dialogut Kosovë-Serbi, si dhe për liberalizimin e vizave për Kosovën, duke theksuar se “mosliberalizimi i vizave është turp për BE-në, trup i pashlyeshëm dhe i pajustifikueshëm”.

Pas përfundimit të mbledhjes, në një ceremoni solemne, nga ministrat përkatës të dy qeverive u nënshkruan 4 marrëveshje, 3 protokolle, 5 memorandume dhe Kalendari i përbashkët kulturor vjetor.

Marrëveshjet, protokollet, memorandumet dhe marrëveshjet e tjera të nënshkruara ndërmjet ministrive përkatëse të Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë, janë si më poshtë:

1. Memorandum bashkëpunimi ndërmjet Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë të Republikës së Shqipërisë dhe Ministrisë së Infrastrukturës së Republikës së Kosovës mbi bashkëpunimin në fushën e Transportit Hekurudhor;

2. Marrëveshje ndërmjet Ministrisë për Evropën dhe Punët e Jashtme të Republikës së Shqipërisë dhe Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Diasporës të Republikës së Kosovës për vlerësimin e krijimit të Fondit të Përbashkët në Mbështetje të Luginës së Preshevës;

3. Marrëveshje ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Kosovës për Bashkëpunim dhe Ndihmë të Ndërsjellë në Raste Fatkeqësish Natyrore dhe Fatkeqësive të Tjera;

4. Protokoll për Ndryshim dhe Shtesë në Marrëveshjen e Bashkëpunimit ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Kosovës për Bashkëpunim të Ndërsjellë në Fushën e Sigurisë;

5. Protokoll Ndryshues i Marrëveshjes së bashkëpunimit ndërmjet Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Kosovës për Shmangien e Tatimit të Dyfishtë Lidhur me Tatimet mbi të Ardhurat dhe mbi Kapitalin dhe për Parandalimin e Evazionit Fiskal;

6. Marrëveshje Bashkëpunimi ndërmjet Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë të Republikës së Shqipërisë dhe Ministrisë së Punës dhe Mirëqenies Sociale të Republikës së Kosovës për Mobilitetin në Punë;

7. Memorandum Bashkëpunimi për Krijimin e Korridorit Digjital 5G, dhe Lehtësimin e Lëvizjes në të Ardhmen ndërmjet Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë së Republikës së Shqipërisë dhe Ministrisë së Ekonomisë dhe Ambientit të Republikës së Kosovës;

8. Memorandum bashkëpunimi ndërmjet Ministrisë së Arsimit, Sporteve dhe Rinisë të Republikës së Shqipërisë dhe Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës për themelimin e Ligës së përbashkët të basketbollit, ndërmjet Federatës Shqiptare të Basketbollit dhe Federatës së Basketbollit të Kosovës;

9. Memorandum Bashkëpunimi ndërmjet Ministrisë së Arsimit Sportit dhe Rinisë të Republikës së Shqipërisë dhe Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës së Republikës së Kosovës për Platformën e Përbashkët Digjitale të Arsimit Para universitar;

10. Kalendari i përbashkët kulturor vjetor mes Ministrisë së Kulturës së Republikës së Shqipërisë dhe Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, të Republikës së Kosovës;

11. Marrëveshje për bashkëprodhim të filmit ndërmjet Ministrisë së Kulturës të Republikës së Shqipërisë dhe Ministrisë së Kulturës Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës;

12. Memorandum Bashkëpunimi ndërmjet Ministrisë së Kulturës të Republikës së Shqipërisë dhe Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës;

13. Protokoll shtesë i Marrëveshjes së bashkëpunimit në fushën e shëndetësisë ndërmjet Ministrisë së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale të Republikës së Shqipërisë dhe Ministrisë së Shëndetësisë së Republikës së Kosovës, në përballje me COVID-19;

Bonus dhe Premium Kartela të cilat po i ofron Petrol Company, kartelat më të kërkuara nga klientët

Të tjera