Auto

Kompjuter për të studiuar coronavirusin, Japonia bën shpikjen e radhës

Kompjuter për të studiuar coronavirusin, Japonia bën shpikjen e radhës
15:22 | 23 Qershor 2020

Për herë të parë Japonia ka krijuar super-kompjuterin më të shpejtë në botë dhe po përdoret për të hulumtuar përhapjen dhe trajtimin e koronavirusit.

Fugaku, i cili u zhvillua nga Fujitsu ( FJTSF ) dhe instituti i kërkimit qeveritar Riken, u rendit i pari në listën Top500 të super-kompjuterëve globalë.

Fugaku mund të kryejë më shumë se 415,000 trilion llogaritje në sekondë, duke e bërë atë 2.8 herë më të shpejtë se Summit, super-kompjuterin e ndërtuar nga IBM ( IBM ) i cili më parë mbante vendin e parë.

Teknologjia kryesore e zhvilluar për Fugaku  shpreson “të kontribuojë në  përparimin e sfidave të  vështira sociale si Covid-19”, tha Satoshi Matsuoka, drejtor i Qendrës Riken për Shkenca Kompjuterike.

Super-kompjuteri japonez tashmë është duke u përdorur në baza eksperimentale për hulumtime në lidhje me Covid-19, përfshirë diagnostifikimin, terapinë dhe simulimet e përhapjes së virusit, tha Riken në një deklaratë në prill.

Fugaku është planifikuar të funksionojë me kapacitet të plotë vitin e ardhshëm.

“Frika ime është përballja me publikun”, thotë banori/banorja i/e 12-të i/e BBVK

Të tjera