×
 • Tenderët
 • Tenderët

  KEK-u vazhdon avazin e dhënies së tenderëve një burimor, 200 mijë € në muaj për “Rojet e Nderit”

  FrontOnline
  14 Nëntor 2023

  Koorporata Energjetike e Kosovës -KEK ka shpërblyer me tender në vlerë mbi 200 mijë euro kompaninë Rojet e Nderit për sigurimin e objekteve të saj.

  Kontrata është nënshkruar me 2 nëntor dhe vlen vetëm një muaj.

  KEK e dha tenderin përmes procedurës së negociuar pa publik të njoftimit për kontratë, që nënkupton se palët negociuan direkt mes vete.

  Forma e tillë, ani se e lejuar sipas Ligjit të Prokurimit, eliminon konkurrencën.

  Prodhuesi kryesor i energjisë në vend i kishte gjatë këtij viti (2023) tri kontrata të njëpasnjëshme, një burimore, në vlerë totale rreth 1.4 milionë euro kompanisë së sigurimit, “Rojet e Nderit”. Procedura përmes të cilës janë kryer pazaret – ajo e negocimit të drejtpërdrejtë, pa publikim të njoftimit për kontratë – kufizon garën dhe po ashtu shton mundësitë për keqpërdorime.

  Dy muaj më herët në KEK u arrestua kryeshefi Nagip Krasniqi, i afërt me Vetëvendosjen, pikërisht nën dyshimet për dallavere me dy tenderë. Ai ndodhet në paraburgim dhe dyshohet për tri vepra penale: “keqpërdorim i pozitës apo autoritetit zyrtar”, “ushtrim i ndikimit” dhe “konflikt i interesit”, raporton Front Online.

  Kontrata që peshojnë 559 milionë euro janë nënshkruar nga insituticionet e Kosovës në vitin 2022.

  Kështu thuhet në raportin e Progesit, të cilin e ka parë portali Front Online.

  “Në vitin 2022 janë nënshkruar kontrata me vlerë 559 milionë euro, krahasuar me kontratat me vlerë afër 430 euro milionë në vitin 2021”, thuhet aty.

  Sipas raportit një sasi e konsiderueshme e aktiviteteve të prokurimit publik (21.80%) përmes procedurës së negociuar pa prokurim formal dhe proces tenderimi.

  “Vlera e kontratat e nënshkruara me procedurë të negociuar pa u publikuar janë 78,56 euro milionë ose 14.05%”, thekson raportin.

  Tenderët një burimor, ani se të lejuar sipas Ligjit të Prokurimit, eliminojnë konkurrencën dhe rritin mundësitë për keqpërdorime.

  Front Online në vazhdimësi ka raportuar për tenderët një burimor të dhënë nga institucionet e Kosovës.

  Çka thotë Ligji për kontratat një burimore?

  Procedura e negocimit direkt lejohet ligjërisht, por ka raste specifike se kur mund të aplikohet, raporton “Front Online”.

  Autoriteti kontraktues, sipas Ligjit të Prokurimit Publik, mund ta përdor për ushtrimin e aktiviteteve të prokurimit që kanë për qëllim dhënien e:

  2.1. çfarëdo kontrate publike:

  (i) nëse, për arsye objektive dhe të detyrueshme teknike ose artistike, kontrata duhet t`i jepet një operatori të caktuar ekonomik;

  (ii) nëse, për arsye të mbrojtjes së të drejtave të pronës intelektuale apo industriale apo të drejtave ekskluzive, kontrata mund t’i jepet vetëm një operatori të caktuar ekonomik;

  (iii) nëse, për aq sa është shumë e nevojshme për arsye të emergjencave ekstreme që janë shkaktuar nga ngjarje objektivisht të verifikueshme të cilat nuk kanë pasur mundësi të parashikohen me arsye nga autoriteti përkatës kontraktues.

  Me kusht që kjo dispozitë të mos mund të shfrytëzohet nëse rrethanat që e kanë krijuar situatën emergjente ekstreme mund t’u atribuohen veprimeve neglizhente ose të qëllimta ose lëshimeve të autoritetit kontraktues.

  Rreth kompanisë “Rojet e Nderit”

  Pronësia e kësaj kompanie tashmë është bartur në emër të Gëzim Paçarizit, sipas Agjencisë për Regjistrimin e Bizneseve.

  Më herët drejtohej nga themeluesi i saj biznesmeni Kushtrim Krasniqi, i arrestuar për prostitucion.

  Kompania njihet për fitimin e tenderëve nëpër institucionet e Kosovës.

  Ajo ka degë në katër qytete dhe aktivitet primar i saj është siguria.

   

   

  Getinjo kërkon të largohet nga shtëpia e Big Brother VIP Kosova
  Nga Rubrika
  Lajme24 Nëntor 2023
  Zyrtarët e shtetit të Kosovës do t’i kenë në dispozicion një vjeçar veturat e markave “Dacia” dhe “Renault” për shfrytëzimin e të...
  Sport21 Nëntor 2023
  Skënderaj, i  drejtuar nga Fadil Nura, sapo ka nënshkruar kontratën në vlerë rreth 600 mijë euro për rregullimin e tribunave të stadiumit...
  Lajme01 Nëntor 2023
  Shërbimi Spitalor Klinik dhe Universitar ka shpërblyer me kontratë rreth gjysmë milionë euro kompaninë Laguna, e cila do të bëjë pastrimin e...
  Të tjera
  Vip03 Dhjetor 2023
  Derisa Blerando po qëndronte tek lavanderia, aty ka shkuar Shqipja. Ajo i ka thënë se duhet që Blerando t’i kërkojë falje, derisa...
  Vip03 Dhjetor 2023
  Buci, Blero, Alby, Kaderi dhe Lumbardhi kanë qëndruar bashkë dhe kanë bërë biseda të ndryshme. Ndërkohë, ka qenë Kaderi ajo që ka...
  Vip03 Dhjetor 2023
  Banorja e Big Brother VIP Kosova, Linda ka treguar se çfarë e pengon te meshkujt. Këtë gjë ajo e bëri të ditur...
  Vip03 Dhjetor 2023
  Banorët e Big Brother VIP Kosova, Adri, Iliriana dhe Shqipja kanë biseduar mbrëmë goxha gjatë në dhomën e gjumit. Ata pëshpëritnin teksa...
  Vip03 Dhjetor 2023
  Banorët e Big Brother VIP Kosova, Blero dhe Kaderi kanë biseduar rreth jetës private të Bleros. Kaderi ishte kurioze për raportin e...
  Vip03 Dhjetor 2023
  Blero dhe Kaderi kanë shpalosur detaje rreth jetës private të tyre. Kaderi ka treguar se ajo është rritur vetëm nga babai pasi...

  FrontOnline, © 2023 Të gjitha të drejtat e rezervuara.