Lajme

Ankesat për bartjen e maskës, Drejtori i policisë: Sot flasim me Ministrinë dhe IKSHKP-në

Ankesat për bartjen e maskës, Drejtori i policisë: Sot flasim me Ministrinë dhe IKSHKP-në
11:21 | 04 Shtator 2020

Bartja e maskës në rrugë kur ka pak njerëz dhe makinë kur vozitësi është vetë apo i shoqëruar nga familjarët, shumë shpejt mund të mos jetë e detyrueshme. Një propozim i tillë i ka shkuar Ministrisë së Shëndetësisë dhe IKSHP’së nga Bordi i kryesuar nga mikorobiologu Lul Raka.

Masat që ka vendosur Qeveria e Kosovës për të parandaluar përhapjen e virusit COVID-19, nuk po iu duken të arsyeshme qytetarëve. Ata po kundërshtojnë mbajtjen e maskës në ambiente të hapura ku nuk ka shumë njerëz.

Po ashtu, e paarsyeshme po cilësohet mbajtja e maskës në veturë, kur është vetëm vozitësi, apo edhe kur është i shoqëruar nga familjarët. Ani se në vendimin e MSh’së thuhet se vendosja e maskës kur në veturë je i shoqëruar nga familjarët, nuk është e nevojshme, qytetarët po thonë se po gjobiten nga policia.

Por për vendet ku duhet të vendoset e ku jo, ende po haset në paqartësi.

Qytetarët të cilët nuk e kanë të vendosur maskën derisa janë në veturë, edhe në rastet kur janë vetëm, po dënohen nga policia.

Ata po dënohen edhe kur janë me familjarët e tyre.

Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Kosovës, Rashit Qalaj, në një përgjigje për Express ka thënë se do të rishikohet vendimi për vendosjen e maskës në hapësira ku nuk ka frekuentim të madh të njerëzve.

“Për momentin e kemi obligim mbajtjen e maskës. Ne po i zbatojmë vendimet e Qeverisë. Po i shikojmë të gjitha udhëzimet që i kemi nga ministria dhe Instituti dhe po i bëjmë udhëzimet për policët. Ne nuk mund të bëjmë asnjë ndryshim nëse nuk na vjen ndonjë vendim nga ministria dhe Instituti”, ka deklaruar Qalaj.

Qalaj ka deklaruar se do të rishikohen vendimet të cilat përcaktojnë ku duhet të vendoset maska e ku jo.

“ Te premten kemi një takim, do të rishikohen në konsultim me Ministrinë e Shëndetësisë dhe Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike të Kosovës”, ka thënë Qalaj.

Vendosja e maskës në natyrë, në veturë kur je vetëm apo me anëtarët e familjes, nuk është e arsyeshme edhe sipas mikrobiologut Lul Raka.

Ai ka thënë se nuk duhen dënuar personat të cilat nuk mbajnë maskë në veturë apo në natyrë, ku nuk ka frekuentim të madh të njerëzve tjerë.

“Nuk duhet dënuar kur je në veturë, as në ambient të jashtëm (në natyrë) kur je vetëm apo me familje”, ka deklaruar Raka.

Raka i cili është kryesues i Bordit Këshillëdhënës për luftën kundër COVID-19, ka thënë se ky bord ka hartuar një dokument të cilin ia ka dërguar Ministrisë së Shëndetësisë dhe Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike të Kosovës, për shqyrtim.

Rastet kur duhet të vendoset maska e kur jo, sipas rekomandimeve që Bordi Këshillëdhënës kundër COVID-19 i ka dërguar në MSh dhe IKSHP:

Bartja e maskës është bërë e obligueshme që nga data 14 korrik, si masë mbrojtëse nga COVID-19.

Të gjithë personat që nuk e respektojnë këtë vendim të Qeverisë së Kosovës, dënohen me 35 euro gjobë.

Natën e Kurban Bajramit Petrol Company shpërndan 40 pako ushqimore për fëmijët jetim në Kosovë

Të tjera