Lifestyle

​Kjo është arsyeja pse flini keq

​Kjo është arsyeja pse flini keq
23:25 | 30 Shtator 2020

Problemet e përqendrimit dhe vëmendjes të shkaktuara nga pagjumësia ose gjumi i dobët mund të lehtësohen, sipas një studimi të fundit.

Hulumtimi i parë

Hulumtimi përfshiu 44 vullnetarë, të moshës 21 deri 50-vjeç. Në tre ditë, atyre iu dha mundësia e pakufizuar në ushqim dhe pije gjatë ditës, por atyre u lejohej të flinin vetëm katër orë natën.

“Të rriturit djegin rreth 500 kalori gjatë orëve shtesë gjatë natës kur gjumi i tyre është i kufizuar”, tha autori David Dinges, drejtor i Njësisë Eksperimentale të Psikiatrisë në Universitetin e Pensilvanisë në Filadelfia, në një deklaratë të universitetit.

Natën e katërt, rreth gjysma e pjesëmarrësve vazhduan qasje të pakufizuar në ushqim dhe pije. Gjysma tjetër kishte ujë të kufizuar pas orës 22.00, dhe ata shkuan për të fjetur në 04.00 të mëngjesit.

Në 02.00 të mëngjesit çdo katër net, pjesëmarrësit morën teste për të matur kujtesën, aftësinë e të menduarit, përgjumjen, nivelet e stresit dhe gjendjen e humorit.

Pas natës së katërt të kufizimit të gjumit, njerëzit që hëngrën më pak gjatë natës kishin një kohë reagimi më të mirë dhe më pak shpërqendrim sesa njerëzit që hëngrën gjatë natës.

Një tjetër studim

Në një studim tjetër, i njëjti ekip studiues zbuloi se të rriturit me privim kronik të gjumit kanë zvogëluar metabolizmin. Studiuesit kanë sugjeruar që individët mund të kenë nevojë të “kompensojnë” këtë humbje “të vogël” kalori duke rritur aktivitetin fizik ose duke zvogëluar marrjen e kalorive për të parandaluar shtimin e peshës pas lindjes.

Ky studim përfshiu 36 të rritur të shëndetshëm të moshës 21 deri 50-vjeç. Sa energji përdorin trupat e tyre kur janë të relaksuar – u mat pas një gjumi normal të natës dhe pas pesë netëve gjumë prej vetëm katër orësh natën.

Gjatë gjumit “të keq” (të shkurtër), metabolizmi “u ul”, dhe pas gjumit dhe pushimit normal, ai u kthye në normale.

Autori kryesor i studimit, Namni Goel, një bashkëpunëtor kërkimor dhe profesor i psikologjisë dhe psikiatrisë në Universitetin e Pensilvanisë, tha në një deklaratë: “Gjumi i shkurtër është një faktor i rëndësishëm rreziku për shtim në peshë dhe mbipesha, veçanërisht tek burrat afro-amerikan”.

Vëzhgimet

Përsëri u konfirmua se gjumi i parregullt dhe pak gjumë si dhe dieta e papërshtatshme (“ngrënia natën”) kanë një efekt të keq në cilësinë e gjumit dhe nxisin mbipesha.

EKSKULZIVE: Art Motion dhe Klan Kosova fitojnë të drejtën televizive të Superligës, Ligës së parë si dhe Kupës së Kosovës 

Të tjera