[wp-story]

Lifestyle

Rritni jetëgjatësinë tuaj përmes ilaçeve të duhura për kolesterinën

Rritni jetëgjatësinë tuaj përmes ilaçeve të duhura për kolesterinën
15:40 | 01 Maj 2021

Ju ndoshta keni dëgjuar për kolesterinën “e mirë” dhe “të keqe”, por nuk e dini se çfarë do të thotë kjo dhe si merren ato. Kolesterina “i mirë” ose HDL ka për detyrë të mundësojë transferimin e kolesterinës “së keqe” ose LDL në mëlçi, e cila do ta metabolizojë atë dhe do ta heqë nga trupi. LDL, nga ana e saj, tenton të vendoset kudo që e sheh të arsyeshme. Muret e enëve të gjakut goditen të parat, aty ku grumbullohet, shtresimi i murit, depozitimi vazhdon në atë rezervuar, kështu që rritet në pjesën ku depozitimi lëviz drejt pjesës së brendshme të enës së gjakut, duke ngushtuar diametrin për rrjedha e gjakut.

Nëse kjo depozitë depërton në enën e gjakut nën presion, kjo mund të çojë në bllokimin ose embolinë e saj. Për shkak të gjithë kësaj, është e rëndësishme që niveli i kolesterinës totale të jetë adekuate, dhe raporti i HDL dhe LDL i tillë që tregon një nivel të pranueshëm të rrezikut të zhvillimit të arteriosklerozës. Kjo mund të arrihet duke korrigjuar dietën, por duhet të kihet parasysh se vetëm pjesërisht dieta ndikon në nivelin e kolesterinës, dhe nëse vlerat janë të larta dhe tregojnë një rrezik të rritur, përdorimi i ilaçeve është i domosdoshëm.

Këto barna kanë kaluar një periudhë sfidash gjatë më shumë se njëzet viteve të fundit, për sa kohë që ato janë të pranishme në treg, por mjeku gjithmonë duhet të paralajmërojë efekte anësore, pa dyshim të rralla, por të mundshme, të cilat mund të kapërcehen duke ndryshuar ilaçet./FrontOnline/

Loja e madhe ka filluar nga 31 Janar dhe vazhdon deri me 2 Shkurt në Petrol Company

Të tjera