Lifestyle

Përveq ajrit, çka e shkatërron tjetër shëndetin tonë

Përveq ajrit, çka e shkatërron tjetër shëndetin tonë
21:26 | 03 Nëntor 2019

Njerëzit zbulojnë se i ftohti përkeqëson dhimbjen dhe megjithëse disa studime kanë adresuar efektet e motit në shëndetin, simptomat e rritura ekzistojnë.

Njerëzit me probleme shëndetësore afatgjata si artriti ndjejnë më shumë dhimbje gjatë ditëve me lagështi të ngritur në ajër, ka gjetur një studim në Mbretërinë e Bashkuar.

Një studim i kryer nga Universiteti i Mançesterit, i cili përfshinte 2.500 njerëz, tregoi se simptomat u rritën në ditët kur lagështia ishte e lartë.

Shpesh mund të dëgjohet që njerëzit ankohen për dhimbje në nyje, dhe se kjo shkaktohet nga moti zakonisht i ftohtë dhe se mund të parashikojnë motin që vjen duke u bazuar në dhimbjen e nyjave.

Ky studim, i quajtur “Mbivendosje me dhimbje të mundshme”, u krye te njerëzit me artrit, fibromialgia, migrena dhe dhimbje neuropatike.

Ata raportuan simptomat e tyre çdo ditë për një deri në 15 muaj, ndërsa telefonat e mençur regjistruan të dhëna meteorologjike nga vendet e tyre.

Ditët me lagështirë, me erë me presion të ulët ajri, rritën mundësinë e ndjenjës së dhimbjes me 20 për qind.

Studiuesit vunë re që ata nuk gjetën një lidhje midis temperaturës ose reshjeve dhe dhimbjes, por se shkaku ishte për shkak të një numri faktorësh siç janë era, lagështia dhe presioni i ulët atmosferik.

“Tani u takon shkencëtarëve të tjerë të hetojnë pse lagështia shoqërohet me dhimbje, të cilat do të hapin derën për trajtime të reja,” tha profesori Will Dixon, një udhëheqës i kërkimit.

Bazuar në këto gjetje, është gjithashtu e mundur të zhvillohet një “prognozë dhimbjeje” që do t’u lejojë personave me dhimbje kronike të planifikojnë aktivitetet e tyre./Front Online/

Kush janë parakushtet efektivitetit dhe efiçiencës?

Të tjera