Bota/Rajoni

Historia e “Marsejezës”, himnit të Francës

Historia e “Marsejezës”, himnit të Francës
10:49 | 30 Qershor 2020

Më 30 qershor të vitit 1792 në Paris, këndohet për herë të parë Marsejeza, si këngë lufte.

Konventa e miratoi atë si himnin kombëtar më 14 korrik 1795; e humbi këtë status nga Napoleon Bonaparti, vetëm për t’iu rikthyer pak kohë pas Revolucionit të korrikut të vitit 1830.

Pastaj “Marsejeza” u njoh si himn i lëvizjes revolucionare ndërkombëtare nga Komuna e Parisit në vitin 1871.

Tetë vjet më vonë u rishpall himn kombëtar i Francës dhe vazhdon të jetë.

Getinjo për LGBT: Nuk e kam pas mendimin shumë të mirë për ta

Të tjera