Bota/Rajoni

Gjykata Supreme e SHBA ia mundëson Trumpit dëbimin e shpejtë të azilkërkuesve

Gjykata Supreme e SHBA ia mundëson Trumpit dëbimin e shpejtë të azilkërkuesve
19:29 | 25 Qershor 2020

Gjykata Supreme e SHBA sot e bëri më të lehtë për administratën e presidentit Donald Trump që të dëbojë shpejt emigrantët e paligjshëm përfshirë azilkërkuesit me një shqyrtim të kufizuar gjyqësor të procedurave, duke siguruar që ai të fitojë në një çështje të rëndësishme në vitin parazgjedhor.

Gjyqtarët me 7 vota pro dhe 2 kundër vendosën në favor të administratës Trump për apelimin e tij të një vendimi të gjykatës më të ulët se fermeri nga Shri Lanka Vijayakumar Thuraissigiam ka të drejtën të ketë një gjykatë federale të rishikojë rezolutën e qeverisë për kërkesën e tij për azil.

Vendimi, shkruar nga gjykatësi konservator Samuel Alito, thotë se kufizimi i shqyrtimit gjyqësor të dëbimit të tij të shpejtë nuk shkel dispozitat kryesore kushtetuese që mbrojnë lirinë individuale.

Vendimi u mbështet nga pesë gjyqtarë konservatorë dhe dy nga katër liberalët, Stephen Breyer dhe Ruth Bader Ginsburg.

Gjykata e Apelit Rrethit San Francisko, me qendër në San Francisko, vendosi në vitin 2019 që nën një klauzolë pezullimi në Kushtetutë, e cila lejon një individ të përpiqet të kundërshtojë një vendim të ndalimit qeveritar në gjykatë, këto të fundit atëherë duhet të jenë në gjendje të rishikojnë çështjen e Thuraissigiam.

Administrata Trump argumenton se emigrantët që kërkojnë azil në SHBA nuk kanë të drejta kushtetuese dhe se Kushtetuta asnjëherë në histori nuk e ka mandatuar qasje në rishikim gjyqësor siç kërkohet nga Thuraissigiam.

Loja e madhe ka filluar nga 31 Janar dhe vazhdon deri me 2 Shkurt në Petrol Company

Të tjera