Lifestyle

Eliminimi i kafeinës mund t’ju ndihmojë ta përmirësoni gjumin

Eliminimi i kafeinës mund t’ju ndihmojë ta përmirësoni gjumin
17:43 | 14 Korrik 2020

Një gjumë cilësor është thelbësor për ruajtjen e përqendrimit dhe produktivitetit, shmangien e shtimit në peshë dhe uljen e rrezikut për të marrë një sëmundje të zemrës.

Gjumi është jashtëzakonisht i rëndësishëm për shëndetin tonë mendor dhe fizik. Fatkeqësisht, shumë njerëz luftojnë me pagjumësinë ose thjesht nuk mund të bëjnë gjumë cilësor.

Michael Pollan, krijuesi i audios unike të quajtur “Kafeina”, pretendon se shmangia e kafeinës është çelësi i një gjumi të mirë. Ai shpjegon se çdo person ka shumë kafeinë në rutinë dhe se derisa njerëzit të zbresin kafeinën, nuk e vërejnë se sa e zakonshme është ajo gjendje.

Pollan shpjegon se kafeina është një ilaç që ne përdorim çdo ditë. Asnjëherë nuk e kemi konsideruar si ilaç, por realiteti është që kafeina shkakton varësi.

Për të treguar se si kafeina prek njerëzit, ai vendosi ta linte atë për tre muaj. Në fillim të eksperimentit të tij, ai u ndje keq dhe humbi vetëbesimin. Ai ndjeu sikur nuk mund të përqendrohej.

“Pas dy ditësh, unë flija si adoleshent përsëri. Ishte fantastike të kishe këtë gjumë të thellë e të mbushur nga ëndrra”, thotë Michael. Gjatë eksperimentit të tij tremujor, Michael zëvendësoi kafenë e tij të preferuar me shumë mente dhe çaj kamomili.

Në lidhje me efektet e verës dhe alkoolit tjetër, ai thotë: “Një sasi e vogël e verës nuk është problematike, por kur kam më shumë se dy gota, bëhet problematike”.

Në fund të hulumtimit të tij, Michael u kthye në rutinën e tij të përditshme të kafeinës. Kur piu filxhanin e parë të kafesë, pas tre muajsh, u ndje pak euforik.

Në MINIMAX kanë filluar zbritjet finale me çmime fikse 2€, 5€, 7€, 9€

Të tjera