Lifestyle

Disa informata për organin më të madh të trupit tonë

Disa informata për organin më të madh të trupit tonë
15:48 | 23 Qershor 2020

Nga mbajtja e ftohjes për të vepruar si një nga pesë shqisat tuaja, lëkura juaj bën një tërësi shumë më tepër sesa vetëm që i ndaloni organet e brendshme të mos mbarojnë.

Shumica prej nesh mendojnë për lëkurën tonë si një enë e dobishme që i mban të gjitha gjërat e mira së bashku në një vend.

Lëkura është e përbërë nga tre shtresa që punojnë së bashku. Shtresa më e jashtme, e njohur si epidermë, është fryti i treshes, duke vepruar si një pengesë e papërshkueshme nga uji midis organeve tona të brendshme dhe botës së jashtme.

Derma, e cila shtrihet vetëm nën epidermë. Është truri, i cili strehon të gjitha strukturat mbështetëse të lëkurës. Derma është plot me kolagjen, i cili i jep lëkurës strukturën e saj, dhe përmban enët e gjakut, gjëndrat e flokëve, gjëndrat e djersës, gjëndrat e vajit dhe mbaresat nervore

Ndërsa trashësia aktuale e këtyre shtresave mbetet mjaft konstante rreth trupit, ekzistojnë disa pika që kanë nevojë për më shumë ose më pak mbushje. Pëllëmbët dhe thembra janë të mbuluara në inde të trasha të epidermës për tu mbrojtur nga konsumimi, ndërsa qepallat përbëhen nga inde më të holla, holistic living tips. Kjo sepse lëkura më e hollë lejon qepallat të rregullojnë më mirë se sa dritë hyn në sytë tanë.

Të gjithë e dinë që lëkura na qetëson nga djersitja, gjë që rrit sasinë e nxehtësisë së trupit që humbasim përmes avullimit. Por ka mënyra të tjera që lëkura na mban në një temperaturë të këndshme.

Kur ne jemi nxehtë, kapilarët të cilat janë enët e imta të gjakut në lëkurë hollohen, kështu që gjaku rrjedh në sipërfaqen e lëkurës sonë, ku ftohet nga ajri i jashtëm. Ky gjak tani i freskët rrjedh pastaj nëpër pjesën tjetër të trupit, duke ulur temperaturën tonë të brendshme.

Këto kapilarë të njëjtë kontraktohen kur ne jemi shumë të ftohtë, gjë që parandalon gjakun tonë të ngrohtë të humbasë nxehtësinë pranë sipërfaqes së lëkurës.

Lëkura jonë gjithashtu sinjalizon flokët e trupit tonë të ngrihen kur ne jemi të ftohtë në mënyrë që ata të bllokojnë nxehtësinë dhe të vendosen të rrafshët kur të nxehemi, gjë që ka efektin e kundërt. /

Black Friday –  Eja dhe ndaj emocionet e zbritjes ekstreme në Comodita Home

Të tjera