Bota/Rajoni

Code for Albania, vizioni për plus 100 mije kodues për Shqipërinë

Code for Albania, vizioni për plus 100 mije kodues për Shqipërinë
20:20 | 21 Qershor 2020

Programi “Code for Albania” çeli sërish këtë vit aplikimet për nxënësit e shkollave 9-vjeçare në të gjithë Shqipërinë.

Ky program u krijua nga diaspora shqiptare në Silicon Valley në bashkëpunim me organizatën amerikane Code.X.

Në të mësohet kodim dhe mendim kritik me instruktorë amerikanë dhe shqiptarë.

Organizatorët e programit “Code for Albania” dhe Alfa Plan i gjetëm në një orë leksioni të kodimit me profesoren Erisa Terolli, e cila jepte një leksion online Instituti Max Plan në Sarbruken të Gjermanisë për afro 70 nxënës dhe studentë, që e ndiqnin atë drejtpërdrejt përmes kompjuterit.

Ajo po u shpjegonte bazat e programimit nxënësve të ardhshëm të Programit Code for Albania.

Sivjet programi mori formatin e një kampi veror online, që është edhe më gjithëpërfshirës.

“Projekti për orën e kodimit Code for Albania e nisi më 10 dhjetor dhe u zhvillua në 10 shkolla 9-vjecare në Tiranë, deri sa pandemia i mbylli shkollat dhe gjithë program kaloi online. Kampi veror i një viti më parë me profesorë amerikanë për dy javë, sivjet ia ka lënë vendin një kampi veror online dhe regjistrimet për këtë nismë sfiduese sapo filluan” – thotë Enea Mançellari, professor i inxhinierisë kompjuterike.

Në Shqipëri rrjeti i koduesve është zgjeruar me vajza dhe djem të kthyer nga SHBA dhe BE.

Një prej tyre është Zerina Bruci, eksperte e zhvillimit ekonomik, e cila u kthye në Shqipëri pas një punësimi shumë të veçantë në Sillicon Valley në fushën e zhvillimit kompjuterik.

“Rrjeti i diasporës që na mbështet, tashmë po përhapet nga SilIcon Valley drejt Europës. Code for Albania u ka bërë thirrje diasporës shqiptare, bizneseve, shoqatave, institucioneve publike e shkollave që t’i bashkohen kësaj nisme, sepse ky është casti i duhur për të investuar tek tek aftësimi i të rinjve, që do ta zhvillojnë Shqipërinë në të ardhmen” – tha ekspertja Bruci.

Duke bashkëpunuar ngushtë me të rinjtë, “Code for Albania” synon të krijojë një lëvizje dhe që pas 10 vjetësh Shqipëria të ketë mbi 100 mijë kodues, duke marrë një vend në në hartën e revolucionit të katërt teknologjik.

Programi “Code for Albania” është një nga nismat ambicioze në mbështetje të rinisë shqiptare.

Ai u krijua në Silicon Valley të SHBA nga diaspora shqiptare në bashkëpunim me organizatën amerikane Code.X./VoA/

8 Marsi në Park Hotel & Spa – Që t’i të ndjehesh si Mbretëreshë ….

Të tjera