Gjuha:
×
 • Ekonomi
 • Ekonomi

  Përfaqësuesit e franshizave në Kosovë inkurajojnë zhvillimin e këtij modeli të biznesit

  FrontOnline
  2 vite më parë

  Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë, e mbështetur nga USAID/Programi për Qeverisje Ekonomike në Kosovë organizuan një forum virtual për promovimin e franshizmit si model i biznesit në Kosovë, gjatë së cilit me një panel përfaqësuesish të franshizë dhënësve si dhe franshizë marrësve të kompanive të njohura globalisht, u nënvizuan përparësitë që ofron një model i tillë i biznesit në zhvillimin ekonomik si dhe nxitjen e investimeve në vend.

  Drejtori ekzekutiv i Odës Amerikane, Arian Zeka, foli për rëndësinë e zhvillimit të franshizmit, ku përmendi se Kosova pavarësisht zhvillimeve pozitive përgjatë viteve të fundit, ende karakterizohet me vështirësi për qasje në financa dhe rrjedhimisht për rritje dhe zgjerim të kompanive. Zeka po ashtu përmendi kapitalin si një përparësi të rëndësishme të franshizimit, ndërsa tha se në rrethana të financimit të bazuara kryesisht në kolateral, ky model ndihmon në realizimin e synimeve duke mundësuar rritjen e pikave të reja të biznesit, pa pasur nevojë për rritje të ekspozimit kreditor, por edhe në mbajtjen e një rreziku minimalist afarist.

  Ardian Hoxha, franshizë marrës i SushiCo dhe franshizë dhënës i Green and Protein, njëherit edhe moderator i forumit, potencoi ndikimet e dukshme të franshizmit në ekonominë e vendit, duke përfshirë krijimin e vendeve të punës, modernizimin ekonomik, përshtatjet në bilancin e pagesave, zhvillimin e ndërmarrësisë dhe ndihmën në zhvillimin e fuqisë punëtore. Nga aspekti i të dyja anëve, pra edhe atij të franshizë dhënësit, por edhe të franshizë marrësit, Hoxha tha se e inkurajon zhvillimin e këtij lloji të biznesit në Kosovë, meqë i njëjti është shumë edukativ për biznese, si dhe ka efekte zinxhirore në përmirësimin e zinxhirit të furnizimit, përmirësimin e proceseve të biznesit, si dhe rritjen e kualitetit të produkteve dhe shërbimeve.

  Shkumbin Muçolli, menaxher i përgjithshëm në kompaninë Burger King theksoi se franshizat janë zgjedhje e mirë për investitorë, pasi që bizneset që shfrytëzojnë këtë model janë të formuara mirë dhe funksionale në vende të ndryshme të botës. Sipas Muçollit, një ndër përparësitë kryesore të franshizave është strukturimi edhe organizimi i stafit brenda kompanive të vendit. Për më tepër, Muçolli ofroi disa këshilla për ndërmarrësit e interesuar të bëhen franshizë marrës, ku theksoi se të njëjtit duhet të studiojnë mirë tregun, si dhe të punojnë drejt sigurimit të përmbushjes së standardeve të kërkuara nga franshizë dhënësit.

  Erëmal Bajrami, menaxher i përgjithshëm në kompaninë KFC Kosova duke iu referuar konceptit të franshizmit si dhe historikut të korporatës që ai përfaqëson, tha se ky model biznesi i jep mundësi korporatës të zhvillohet në nivel global, si dhe të hap rrugë për investime në bizneset e franshizuara. Sipas Bajramit, franshizimi mund të sjellë përfitime të shumëta qoftë direkte apo edhe indirekte për ekonominë e Kosovës, derisa përmendi se prania më e madhe e bizneseve të këtij modeli mund të incentivizojë rritjen e kualitetit të produkteve të prodhuara në vend, si dhe zhvillimin e fuqisë punëtore në mes të tjerash.

  Për Stresin, Xhuli është spiune (VIDEO)
  Nga Rubrika
  Ekonomi31 Mars 2023
  Minsitria e Punëve të Brendshme ka njoftuar se zyrtarët publik do t'i marirn edhe pagat e dyta të njëjta, duke u bazuar...
  Ekonomi31 Mars 2023
  Drejtori i Përgjithshëm i Administratës Tatimore të Kosovës, Ilir Murtezaj,  ka thënë se gjatë vitit të kaluar është shënuar rritje e qarkullimit...
  Ekonomi30 Mars 2023
  Që nga 1 prilli qytetarët do të paguajnë energjinë elektrike për 15% më shtrenjtë. Ky vendim është marrë sot nga Zyra e...
  Të tjera
  Lajme31 Mars 2023
  Kuvendi i Kosovës do të bashkëpunojë me Ambasadën Zvicerane në Kosovë, e cila me anë të një projekti do t’i ndihmojë deputetët...
  Lajme31 Mars 2023
  Misioni i NATO-s në Kosovë, KFOR, ka thënë se është i gatshëm për t’u përballur me çdo lloj skenari gjatë zgjedhjeve lokale...
  Bota/Rajoni31 Mars 2023
  Ukraina nuk do t'i falë kurrë ushtarët rusë përgjegjës për krimet në Bucha, tha Volodymyr Zelensky gjatë përkujtimit të përvjetorit të rimarrjes...
  Kronika31 Mars 2023
  Në Ferizaj është arrestuar një burrë pasi dyshohet se ka shkuar në vendin e punës të një gruaje dhe ia ka marrë...
  Lajme31 Mars 2023
  Policia e stacionit në Shtërpcë, veç aktiviteteve rutinë dhe atyre të planifikuara, bazuar në planin aktiv “Mbrojta e Pyjeve”, pas disa informacioneve...
  Lajme31 Mars 2023
  Zyrtari i Gjendjes Civile në Fushë Kosovë, Latif Ibrahimi është deklaruar i pafajshëm, të premten në shqyrtimin fillestar, në rastin ku po...

  FrontOnline, © 2023 Të gjitha të drejtat e rezervuara.