Lajme

Ja aneks kontratat mbi 4 milionëshe për autostradën e Gjilanit (dokument)

Ja aneks kontratat mbi 4 milionëshe për autostradën e Gjilanit (dokument)
13:50 | 31 Janar 2020

Janë katër aneks kontrata me vlerë prej rreth 5 milionë eurosh, të cilat Ministria e Infrastrukturës (MI) i ka nënshkruar me katër kompanitë të cilat janë të kontraktuara për ndërtimin e autostradës së Gjilanit. Lëvizja ‘Fol’ ka akuzuar Ministrinë e Infrastrukturës se në mënyrë joligjore ka nënshkruar katër aneks-kontrata me operatorë ekonomikë në vlerë mbi 4 milionë euro për ndërtimin e autostradës Prishtinë-Gjilan-Dheu i Bardhë, ndërsa i ka bërë thirrje edhe Prokurorisë Speciale që të fillojë hetimet lidhur me projektin.

 

 

 

“Front Online” ka arritur të siguroj të gjitha aneks kontratat e nënshkruara e në të cilat parashihet të kryhen punë të cilat është dashur të parashikohen me kohë.
Në një konferencë për media, koordinatori i projektit nga Lëvizja ‘Fol’ Elbasan Racaj tha se aneks-kontratat janë nënshkruar pas dorëheqjes së kryeministrit Ramush Haradinaj.
Sipas tij, kjo autostradë e paparaparë me plan financiar, e cila që nga fillimi është përcjellë me shumë parregullsi, po i kushton buxhetit të Kosovës mbi 88 milionë euro.

 

 

 


“Lëvizja ‘Fol’ e ka bërë monitorimin e të gjithë procesit të ndërtimit të auto-udhës Prishtinë-Gjilan-Dheu i Bardhë, e cila që nga fillimi është përcjellë me shumë parregullsi dhe i cili buxhetit të Kosovës i ka kushtuar mbi 88 milionë euro. Nga monitorimi që ka bërë Lëvizja ‘Fol’ kemi hasur në 4 aneks-kontrata që Ministria e Infrastrukturës ka nënshkruar me 4 operatorë ekonomikë, të cilët ishin ndër fituesit e tenderit për ndërtimin e 22 kilometrave të kësaj auto-udhe. Gjatë vitit 2019, kjo auto-udhë e paplanifikuar financiarisht pra e paparaparë me plan të prokurimit për vitin 2018, po i kushton buxhetit të shtetit 93 milionë euro.

 

 

 

 

Nga kontratat përmes procedurës me negocim pa publikim për njoftim të kontratës kanë nënshkruar aneks-kontrata ‘Graniti’ mbi 1. 8 milion, kompania ‘Eskavatori’ mbi 1 milion e 700 mijë euro, ‘Gjoka konstrucion’ 438 mijë euro dhe ‘Al Trade Holding’ me shumën pr ej 372 mijë euro. Ajo që është shqetësuese është që tri nga këto aneks-kontrata janë nënshkruar pas dorëheqjes së kryeministrit Haradinaj”, tha Racaj.

Lëvizja ‘Fol’ kërkon nga Ministria e Infrastrukturës të sqarojë se në çfarë baze i ka nënshkruar këto aneks-kontrata, teksa i bën thirrje edhe Prokurorisë që të fillojë hetimet lidhur me projektin.

 

 

“Andaj ne si Lëvizje ‘Fol’ kërkojmë nga Ministria e Infrastrukturës si autoritet kontraktues të sqarojë se në çfarë baze të vlerësimit ka nënshkruar këto aneks- kontrata me operatorët ekonomikë të lartpërmendur, kur mungon ky plan i menaxhimit të kontratës. Punët dhe shërbimet shtesë përmes këtyre aneks- kontratave i kanë kushtuar buxhetit të shtetit tashmë plus 4 milionë e 397 mijë euro. Ne në këtë rast kërkojmë nga Prokuroria Speciale të tregojë se në çfarë pike kanë arritur hetimet në ndërtimin e auto udhës Prishtinë-Gjilan-Dheu i Bardhë. Gjithashtu, ‘Fol’ mirëpret pezullimin e tenderit prej 110 milionë euro për vazhdimin e ndërtimit të kësaj auto udhe në një kohë kur vendi ende nuk ka buxhet të miratuar për këtë vit dhe nuk kemi mjete për vazhdimin e kësaj auto udhe”, u shpreh ai. / Front Online /

Në këto vende nuk do të ketë rrymë për shkak të punimeve

Të tjera