Lifestyle

Disa ekspertë po e klasifikojnë Alzheimerin si diabeti i tipit 3

Disa ekspertë po e klasifikojnë Alzheimerin si diabeti i tipit 3
14:52 | 23 Qershor 2020

Alzheimeri është një nga 10 shkaqet kryesore të vdekjes në botën e zhvilluar si një e tërë. Dhe menjëherë pranë tij në ato statistika, diabeti.

Deri në ditët e sotme, 10% e 65-vjeçarëve marrin Alzheimerin, 25% e 75-vjeçarëve dhe 50% e 85-vjeçarëve dhe më lartë.

Dhe duke pasur parasysh se si të moshuarit janë grupi me rritje më të shpejtë në botën e zhvilluar, ata numra do të vazhdojnë të rriten. Shumë studiues besojnë se deri në vitin 2050, 106 milionë njerëz do të preken nga Alzheimer.

Cila është lidhja midis Alzheimerit dhe diabetit?

Sipas disa studimeve të fundit, rezistenca ndaj insulinës është një nga shkaqet kryesore të dëmtimit të hershëm të trurit që përfundimisht çon në Alzheimer. Kjo e vë sëmundjen në lidhje të ngushtë me diabetin e cila është shkaktuar edhe nga rezistenca ndaj insulinës ose nga konsumimi i shumë karburanteve.

Ky nuk është vetëm një problem për njerëzit më të vjetër. Jo vetëm që rezistenca ndaj insulinës është gjithnjë e më e zakonshme tek moshat e mesme dhe të rinjtë, por dëmtimi i trurit që përfundimisht çon në Alzheimer mund të vërehet edhe para sëmundjes.

Humbja e kujtesës, funksioni i ngadaltë i trurit, zvogëlimi i IQ – të gjitha këto probleme mund të përkeqësohen ngadalë por në mënyrë të konsiderueshme për vite të tëra edhe para se të mund të diagnostikohet dementia ose Alzheimer. Dhe mungesa e një diagnoze zyrtare nuk do të thotë se ky nuk është një problem që ia vlen të merresh me të ose të parandalosh.

Ushqimet e duhura bëjnë një ndryshim

Një dietë me barishte mund të ndihmojë në optimizimin e kolesterolit të një personi. Marrja adekuate e folateve dhe vitaminave B6 dhe B12 mund të ndihmojë në uljen e homocisteinës.

Petrol Company hap pikën më të re në Orllat me super çmime për Black Friday: Diesel 1.51€ dhe Benzinë 1.38€

Të tjera