Lajme

Ana e ndritshme e West Point-it për një kadet nga Kosova

Ana e ndritshme e West Point-it për një kadet nga Kosova
16:06 | 28 Qershor 2020

Ylli Dalladaku ishte një nga dy kadetët e parë nga Kosova në SHBA, ku gjithashtu ishte Arelena Shala.

Ai u rrit në qytetin e Ferizajt, Kosovë, me dy vëllezërit e tij. Babai i tij ishte një mekanik, si babai i tij para tij, dhe nëna e tij qëndroi në shtëpi për të rritur fëmijët.

Kur ai ishte dy vjeç, familja e tij u largua në Maqedoni gjatë Luftës së Kosovës në 1999. Pas luftës, ata u kthyen në shtëpinë e tyre dhe Ylli kujton se luante me armë lodrash.

Dalladaku gjithashtu kujton një ushtar amerikan që shërbente me NATO-n duke i thënë që të mos luante me armë, dhe t’i jepte një çokollatë. Ai ndoqi një shkollë të mesme të përqendruar në shkencë, dhe në vitin e tij të ri, një mentor në ekipin e xhudos rekomandoi që të konsiderojë të marrë pjesë në Akademinë Ushtarake të Kosovës.

Pasi mësoi rreth West Point, ai filloi procesin e aplikimit. Ai arriti në Amerikë pesë ditë para R-Day, dhe u njoh me kulturën e ShBA-së në Parkun Amusement Six Flags.

Ai bëri punë të mirë në akademi, duke përmirësuar çdo semestër dhe diplomë në Inxhinieri Sistemesh. Ushtarakisht, ai mbaroi Shkollën Ajrore dhe për Sulm Ajror dhe u zgjodh si Rreshteri i Parë për Kompaninë D4. Ishte kapiteni i skuadrës xhudo, dhe vlerësoi mentorimin që mori nga trajnerët dhe oficerët që mbështesin ekipin. Ishte në pushime pranverore në Porto Riko kur goditi pandemia COVID-19 dhe u strehua në shtëpinë e një shoku në Florida, derisa të kthehej në West Point për t’u diplomuar. Kur të kthehet në Kosovë, ai do të shërbejë si oficer i këmbësorisë në Ushtrinë e Kosovës.

Në një intervistë për Westpoiuntcoh, ai flet për fëmijërinë e tij, të qenit refugjat gjatë luftës së Kosovës dhe përvojat e tij në West Point. Ai nxjerr në pah rëndësinë e marrëdhënieve që ai formoi, dhe i lidh ato me mësimet e udhëheqjes.

Ai vëren se West Point është një pjesë e rëndësishme e busullës së tij morale dhe përfundon me këshilla për kadetët e ardhshëm para se të reflektojë se çfarë do të thotë West Point për të.

“Bëni diçka të vështirë çdo ditë” për të sfiduar veten dhe “të jesh në paqe kur shkon në shtrat”, ka thënë ai.

Loja e madhe ka filluar nga 31 Janar dhe vazhdon deri me 2 Shkurt në Petrol Company

Të tjera