Bota/Rajoni

Astronomët shohin një ‘objekt misterioz’ në hapësirë

Astronomët shohin një ‘objekt misterioz’ në hapësirë
13:02 | 24 Qershor 2020

Objekti masiv nuk mund të shpjegohet pa ndryshuar të kuptuarit tonë për atë që dimë për astrofizikën, thonë studiuesit.

Shkencëtarët kanë parë një “objekt misterioz” në hapësirë ​​që mund të zgjidhë një enigmë në lidhje me vrimat e zeza. Objekti ulet pikërisht në “boshllëkun masiv” një klasë e objektit që studiuesit kanë zbuluar se mungon ndërsa kërkojnë nëpër univers.

Studiuesit nuk kanë qenë në gjendje të dinë nëse yjet që vdesin lënë ndonjë gjë që qëndron në atë boshllëk misterioz, dhe pse është kaq e vështirë të gjesh ndonjë objekt që rri në të.

Kur yjet më masive vdesin, ato shemben nën gravitetin e tyre dhe shndërrohen në vrimat e zeza. Ato më pak masive shpërthejnë në supernova dhe lënë pas mbetjet e tyre në formën e yjeve neutron.

Problemi i hendekut në masë u ngrit sepse ylli më i rëndë i neutroneve është 2.5 herë më i madh se dielli, dhe vrima e zezë më e lehtë e njohur është rreth pesë herë sa dielli ynë, shkruan Independent. Studiuesit ishin në mëdyshje nga fakti se nuk dukej asgjë në atë boshllëk të çuditshëm.

Tani ata kanë zbuluar një objekt që duket se është ose ylli më i rëndë neutron i gjetur ndonjëherë, ose vrima e zezë më e lehtë.

Objekti është 2.6 masa diellore, duke e vendosur atë në mes të këtij hendeku, dhe u zbulua në gusht të vitit të kaluar, por raportuar në një punim të ri të botuar sot.

Ajo u zbulua kur u bashkua me një vrimë të zezë prej 23 masash diellore, një ngjarje që dërgoi valë gravitacionale që përshkonin hapësirën në mënyrë që ato të mund të merreshin nga vëzhgimet në Tokë.

Është koha të shijojmë çokollatën më të mirë..

Të tjera