Auto

A është i rrezikshëm përdorimi i tempomatit?

A është i rrezikshëm përdorimi i tempomatit?
15:31 | 20 Janar 2023

Tempomati mund të rrisë rrezikun e një aksidenti trafiku, edhe pse parandalon tejkalimin e kufirit të shpejtësisë, në një hulumtim të një faqe të veturave në Poloni.

Fjala është për veturat të cilat kanë tempomatin më të vjetër. Tempomatet moderne adaptive që monitorojnë lëvizjen e automjeteve të tjera dhe mund të ngadalësojnë dhe frenojnë vetë janë një histori krejtësisht tjetër  dhe nuk ishin pjesë e këtij hulumtimi.

Përparësitë e tempomatit janë të qarta. Ju nuk keni nevojë të mbani këmbën tuaj në pedalin e gazit pafundësisht në autostradë, kështu që mund të shtriheni dhe të ndryshoni pozicionin tuaj të ndenjës pa ndikuar në pedalin e gazit dhe as nuk keni pse të shqetësoheni për kufirin e shpejtësisë.

Sigurisht, duhet të ndiqni shenjat e trafikut dhe të ngadalësoni shpejtësinë kur është e nevojshme.

Pse dikush mund të mendojë se tempomati është i rrezikshëm?

Një nga problemet kryesore është vonesa gjatë frenimit në rast frenimi të papritur/fortë.

Vonesat ndodhin për dy arsye: pozicionin e ndryshëm të këmbës në krahasim me pedalin e frenave dhe uljen e përqendrimit.

Si ndodh vonesa për shkak të një pozicioni të ndryshëm të këmbës?

Sepse këmba e djathtë nuk është në pedalin e gazit dhe nuk mund të kalojë në mënyrë refleksive në pedalin e frenave në sekonda. Megjithatë, shumë shoferë pohojnë se “goditja” e pedalit të frenave në situata kritike nuk është problem për ta.

Hulumtimi u përpoq të përcaktojë se ku e mban shoferi mesatar këmbën e djathtë kur përdor tempomatin.

Për shumicën, thjesht nuk ka rregulla – ata lëvizin këmbën e djathtë në varësi të gjatësisë së udhëtimit, lodhjes, mpirjes së këmbës, si dhe llojit të automjetit.

A shkakton vërtet një rënie të përqendrimit tempomati?

Shumë pretendojnë se përdorimi i tempomatit dhe rënia e përqendrimit nuk mund të lidhen, pasi tempomati ruan vetëm shpejtësinë, ndërsa shoferi ende duhet të përqendrohet në automjete të tjera, kthesa, etj.

Për shembull, nëse jeni në korsinë e duhur në autostradë, duhet të keni kujdes për kamionët dhe autobusët që lëvizin më ngadalë se ju. Megjithatë, në vitin 2013, në Francë u krye një test, rezultatet e të cilit treguan se tempomati ndikon në shpejtësinë e reagimit të shoferit.

Në vend të veturave të vërteta, u përdor një simulim, ndër të tjera u monitoruan lëvizjet e syve dhe aktiviteti i trurit të shoferit. U tregua se reagojnë më ngadalë kur frenojnë në situata të ndryshme, se parakalojnë me shpejtësi më të ulët.

U vu re gjithashtu se lëvizjet e syve dhe aktiviteti i trurit ngadalësoheshin.

Profesori Andre Dufour, i cili drejtoi hulumtimin, ka thënë se ai nuk ishte kundër përdorimit të tempomatit, por mendonte se shoferët duhet të jenë më të kujdesshëm kur e përdorin atë.

Tempomati është padyshim i dobishëm, megjithëse ka disa të meta, veçanërisht në situata të paparashikuara dhe në kushte të këqija moti./FrontOnline/

Vetëm 60 euro kap ofertën Al Inclusive të “Sharr Travel” në Aqua Fafa

Të tjera