Lifestyle

Zbulimet e reja tregojnë që zogjtë mund të shohin ngjyrat që njerizt nuk munden

Zbulimet e reja tregojnë që zogjtë mund të shohin ngjyrat që njerizt nuk munden
13:09 | 15 Korrik 2020

Spektri i ngjyrave është aq i pasur me ngjyra sa që nuk mund ta imagjinojmë.

Ngjyrat të cilat ne mund ti shohim varen nga ndryshimi në gjatësinë e dritës që reflekton, transmeton lajmi.net.

Gjërat që ne i shohim si të “gjelbra” shfaqen ashtu sepse ato reflektojnë ngjyrë të gjelbër dhe absorbojnë pjesën tjetër të dritës së dukshme.

Është rëndësishme të keni parasysh se ajo që në i referohemi si “drita e dukshme” apo “spektri i dukshëm nga drita” është vetëm ajo që është e dukshme për ne.

Ka shumë kafshë dhe shtazë që janë në gjendje të shohin ngjyrat që në nuk mundemi. Një zbulim interesant është postuar në gazetën PNAS.


Zbulimet tregojnë që kafshët e ndryshme kanë sy të ndryshëm. Vizioni ynë si ajo e shumicës së primatëve të tjerë, quhet “trichromatic” ose “tri-colour”.

Kjo për faktin se sytë tanë përdorin tre lloje qelizash fotoreceptuese (të quajtura “kone”) kone blu, kone të kuqe dhe kone jeshile (jo të verdha).

Dallimi midis nesh dhe shushunjëve është se ata kanë katër “kone” të tillë në sytë e tyre, duke i lejuar ata të shohin ngjyra jashtë “spektrit tonë të dukshëm të dritës”.


Sigurisht, është e vështirë për ne të imagjinojmë se si duken këto ngjyra zogjve. Kjo është arsyeja pse ne i quajmë këto ngjyra “jo spektrale”.

Sa më mirë që mund ta marrim me mend, këto ngjyra ka të ngjarë të bëhen nga ngjyrime nga pjesë të ndara gjerësisht të spektrit të dukshëm që ne zakonisht nuk mund t’i perceptojmë.

8 Marsi në Park Hotel & Spa – Që t’i të ndjehesh si Mbretëreshë ….

Të tjera