Infografika

Vendet që varen nga qymyri

Vendet që varen nga qymyri
14:13 | 08 Tetor 2021

Mungesat e qymyrit aktualisht po shkaktojnë probleme të furnizimit me energji elektrike në dy ekonomitë kryesore të përdorimit të qymyrit, Indinë dhe Kinën.

Mungesat po ndodhin sepse aktiviteti ekonomik po rritet pasi numri i të infektuarve me koronavirus ka mbetur i qëndrueshëm në shumicën e vendeve, ndërsa në të njëjtën kohë prodhimi i qymyrit po fundoset për shkak të problemeve të motit dhe shqetësimeve mjedisore.

Sipas Ember, India ende prodhon 70 për qind të energjisë elektrike nga qymyri, pjesa e gjashtë më e lartë në botë.

Kina, e cila ka bërë thirrje për investimet e saj në energjinë e rinovueshme, është gjithashtu ende shumë e varur ndaj qymyrit, në gati 61 për qind të energjisë elektrike të krijuar nga karburantet fosile.

Të dy vendet aktualisht po investojnë në disa teknologji energjetike – bërthamore, qymyr dhe energji të rinovueshme – pasi ekonomitë e tyre po zgjerohen me shpejtësi. Sipas të dhënave, Botsvana ishte vendi më i varur nga qymyri në botë.

Vendi i Afrikës Jugore përdor thëngjillin për prodhimin e energjisë elektrike pothuajse ekskluzivisht, ndërsa Republika Kosovës regjistron 95 për qind të përdorimit të qymyrit për prodhimin e energjisë elektrike.

Vendet në Evropën Lindore dhe Jug-Lindore përfshihen shumë në 10 vendet e para të varura nga qymyri, ndërsa Mongolia dhe Afrika e Jugut janë të tjerë të shquar të varësisë globale nga qymyri.

Kredi me afat rekord të shqyrtimit dhe aprovimit

Të tjera