[wp-story]

Bota/Rajoni

Vendet e ndaluara për turistët

Vendet e ndaluara për turistët
19:02 | 15 Janar 2020

Megjithëse dëshira është e madhe për shumë njerëz, këto 10 vende nuk janë fare mikpritëse. Prandaj është e ndaluar edhe vizita aty.

Ilha da Queimada Grande e quajtur ishulli i gjarpërinjve në Brazil është shtëpia e një popullsie të dendur të një prej gjarpërinjve më vdekjeprurës në botë. Helmimi i tij është aq helmues sa që shkrin mishin e njeriut rreth kafshimit dhe disa pretendojnë se ka një gjarpër për çdo metër katror në zona të caktuara. Për arsye sigurie, qeveria braziliane nuk lejon vizitorët.

Trupat turke pushtuan Qipron në 1974, duke shkaktuar një luftë civile midis banorëve grekë dhe turq. Kur luftimet përfunduan në armëpushim, Kombet e Bashkuara morën kontrollin e një zone që nuk i përkiste askujt, Nikosia. Atje, muret e ndajnë komunitetin turk në Veri (të cilin Turqia, por asnjë vend tjetër, nuk e njeh si shtet më vete) nga komuniteti Grek në Jug. Pas mureve janë shtëpitë dhe bizneset e braktisura. Disa “Zona të përdorimit civil” lejojnë civilët, por zona të tjera kanë qenë praktikisht të paprekura për dekada, ashtu si këto aeroporte të braktisura.

Fermerët zbuluan varrin e perandorit të parë të Kinës, Qin Shi Huang, në 1974, dhe arkeologët kanë gjetur që nga atëherë rreth 2.000 ushtarë balte dhe presin që ka edhe 8,000 të tjerë ende të zbuluar. Megjithë gërmimet, qeveria kineze ka ndaluar arkeologët të prekin varrin qendror me trupin e Qin Shi Huang, i cili është mbyllur që nga viti 210 B.C.E.

Qeveria e Sh.B.A nuk do të pranonte që Zona 51 të ekzistonte derisa në dokumentet e 1992, të lëshuara në 2013 përmendnin bazën ushtarake të Nevada. Zyrtarët ende nuk kanë zbuluar se çfarë lloj studimi vazhdon aty, megjithëse shumë pretendojnë se veprimtaria e huaj apo aliene është studiuar atje, transmeton TCH.

Në Gjirin e Bengalit janë ishujt Andaman dhe Nicobar, shumica e të cilave janë territore indiane. Fisi Sentinelese i North Sentinel Island mendohet të ketë qenë atje për 60,000 vjet, dhe është një nga komunitetet e fundit në botë që mbetet plotësisht i izoluar nga shoqëritë e jashtme. Në vitin 2006, varka e dy peshkatarëve u zhvendos në cekëtirën e Ishullit Sentinel të Veriut, ku Sentinelesi e vrau këtë palë. Që atëherë, ka pasur raporte të tjera për shigjetat që qëllojnë helikopterët që kalonin.

I strehuar në një zonë shumë të mbrojtur të Vatikanit janë 53 milje rafte që përmbajnë dokumente në lidhje me Kishën Katolike, që datojnë qysh në shekullin e tetë. Arkivi u hap për studiuesit në 1881, por nuk është e lehtë të marrësh një PO për kalim brenda. Studiuesit që aplikojnë për qasje mund të kenë qasje vetëm deri në tre muaj, dhe jo më shumë se 60 studiues lejohen në të njëjtën kohë.

Rrugicat e Fort Knox, shtëpia e shumicës së rezervave të arit amerikan, janë konsideruar vendi më i ruajtur në planet. Asnjë person i vetëm nuk mund të futet në kasafortë; disa kombinime duhet të futen për të fituar qasje, dhe anëtarët e ndryshëm të stafit dinë vetëm një. Edhe ata nuk do të mund të hynin pa ndihmën e kolegëve të tyre.

Duke u zhytur më shumë se 320 metra në një mal midis Norvegjisë dhe Polin e Veriut, Svalbard Seed Vault mban një koleksion masiv farash në një kasafortë të krijuar për t’i bërë ballë katastrofave të bëra nga njeriu dhe natyra. Nëse do të ndodhte një katastrofë e madhe, 890,000 mostra të farave të ruajtura nga pothuajse çdo vend në botë do të siguronin mundësi të ndryshme ushqimore. Kasaforta hap dyert e saj vetëm disa herë në vit, dhe një numër i kufizuar i depozituesve lejohen brenda për të dorëzuar farat në raftet e tij.

Piktura parahistorike në shpellën Lascaux u gjet në vitin 1940, dhe ajo u bë një vend turistik pas Luftës së Dytë Botërore. Monoksidi i karbonit nga fryma e vizitorëve filloi të dëmtojë pikturat e shpellës, të cilat tani quhen një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, dhe shpella u mbyll për publikun në vitin 1963.

Petrol Company në muajin e shenjtë të Ramazanit, dhuron pako ushqimore per familjet nevojtare në qytetin e Vitisë

Të tjera