Lajme

Vazhdojnë gërmimet në Kizhevak të Serbisë për mbetjet mortore të viktimave të luftës në Kosovë

Vazhdojnë gërmimet në Kizhevak të Serbisë për mbetjet mortore të viktimave të luftës në Kosovë
18:56 | 09 Maj 2021

Në Kizhevak të Rashkës në Serbi kanë rifilluar sërish gërmimet për mbetjet mortore të viktimave të luftës së viteve 1998-99 në Kosovë, këto gërmime ishin ndërprerë më 5 maj.

Nga Zyra e Kryeministrit të Kosovës kanë bërë të ditur se gjatë këtyre ditëve, me qëllim të krijimit të mundësive për të vazhduar me zhvarrosjen e eshtrave, mbetjeve mortore, të viktimave të luftës, është bërë dekonservimi i terrenit për të filluar me gërmimet vlerësuese, përfshirë edhe largimin e dheut dhe gurëve të hedhur në këtë lokacion të varrezës, njofton Klan Kosova.

“Gërmimet do të vazhdojnë në këtë lokacion edhe javët në vijim, deri në vlerësimin e plotë të tërë lokacionit të shënjuar të varrezës masive dhe zhvarrosjes së të gjithë eshtrave të viktimave të luftës që mund të jenë në këtë lokacion”.

“Pjesë e gërmimeve janë ekspertët mjekoligjorë të Republikës së Kosovës, në emër të Delegacionit të Kosovës në kuadër të Grupit Punues për Persona të Zhdukur, krahas ekspertëve të Komisionit Ndërkombëtar për Personat e Zhdukur dhe institucioneve të Serbisë”.

Të shtunën, lokacioni i varrezës masive në Kizhevak, Serbi, është vizituar nga një delegacion i lartë nga Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq nga Gjeneva, të shoqëruar nga përfaqësuesit e dy delegacioneve në kuadër të Grupit Punues për Persona të Zhdukur.

Ekspertët mjekoligjorë të Kosovës do të vazhdojnë të jenë në lokacionin e varrezës masive deri në përfundim të këtij procesi, në veçanti pas konfirmimit edhe përmes analizës së ADN-së se mbetjet mortore të zhvarrosura në fund të vitit të kaluar iu përkasin viktimave të masakrës së Rrezallës.

Kredi me afat rekord të shqyrtimit dhe aprovimit

Të tjera