[wp-story]

Lajme

Teuta, mësuese e shqipes në Turqi tash 16 vjet

Teuta, mësuese e shqipes në Turqi tash 16 vjet
13:42 | 12 Gusht 2019

Për herë të parë, sivjet shkeli në tokën e Kosovës dhe u dekorua nga Ministria e Diasporës për kontributin e saj në diasporë. Mësuesja nga Berati, e cila vite më parë emigroi në Turqi, ka rrëfyer për punën e saj në një bisedë për Sinjalin.

Për herë të parë, sivjet shkeli në tokën e Kosovës dhe u dekorua nga Ministria e Diasporës për kontributin e saj në diasporë. Mësuesja nga Berati, e cila vite më parë emigroi në Turqi, ka rrëfyer për punën e saj në një bisedë për Sinjalin.

Teuta Tabaku, me prejardhje nga Berati, tash e 16 vjet ua mëson gjuhën shqipe komunitetit shqiptar në Bursa të Turqisë, dhe jo vetëm.

Shkuarja dhe integrimi i saj në Turqi nuk kishte qenë aq i lehtë. Gjatë viteve 1991/92, për shkak të një rasti familjar, Teuta emigroi me familje në Bursa. E vendosur në një banesë njëdhomëshe, me dy fëmijë të vegjël dhe pa njohuri të gjuhës turke, integrimi për familjen e saj kishte qenë një proces i vështirë.

“Kur nuk e dije gjuhën, nuk gjeje punë dot. Kur nuk ke punë, ke vështirësi në mbijetesë”, ka thënë Teuta në një intervistë për Sinjalin.

Por, kjo nuk e demotivoi atë. Anëtarët e tjerë të familjes u regjistruan në shkollat turke, por gjuhën shqipe nuk e harruan asnjëherë. Teuta, e cila kishte studiuar Letërsi në Universitetin e Tiranës, filloi një mision të ri në qytetin turk – t’ua mësonte shqiptarëve të atjeshëm gjuhën shqipe.

“Është e domosdoshme, është e nevojshme, është një gjë që duhet bërë”, ka thënë Tabaku.

E interesimi për ta mësuar gjuhën shqipe nuk po mungon as sot. Siç ka treguar Teuta, numri i të interesuarve është rritur dhjetë vitet e fundit.

“Kanë interesim, kanë mall të shohin vendet nga kanë lindur të parët e tyre, dhe ky interesim është rritur vitet e fundit”, ka thënë Teuta.

Gjatë këtij viti shkollor, ajo ka mbajtur mësim të gjuhës shqipe për pesë klasa, ku ka rastisur të mësojnë shqip edhe fëmijë të vendeve të tjera, si Turqia e Bullgaria.

Përveç fëmijëve, Teuta dhe kolegët e saj po u mësojnë shqipen edhe prindërve të këtyre fëmijëve. “E kemi punë të dyfishtë”, ka thënë ajo.

Ani pse ka 56 vjet jetë mbi supe, ajo thotë se puna si mësuese e gjuhës shqipe e lumturon.

“Më jep kënaqësi, pavarësisht se lodhem shumë. E bëj me qejf, e bëj me dëshirë. I bie qytetit të Bursës qosh e më qosh”, ka treguar ajo.

Tabaku tregon se edhe shteti turk ua ka shtuar përkrahjen viteve të fundit, pasi nxorri Ligjin për Dialektet dhe Gjuhët e Popujve të Vegjël.

“Kemi përkrahje sepse klasët ata na i japin, pagesën ata na e bëjnë”, ka pohuar ajo.

Përpos mësimit të gjuhës shqipe, Teuta mban edhe aktivitete të tjera me nxënësit shqiptarë. Përmes klubit të Letërsisë turko-shqiptare, ata përgatisin poezi e pjesë teatrale të cilat më pas i shfaqin në jetimore dhe vende të ngjashme. Në shërbim të gjuhës shqipe, Teuta vazhdon të japë kontribut edhe përmes internetit. Në faqen “Mësojmë shqip”, shpërndahen aktivitetet e tyre, materiale të ndryshme, e as promovimi i vendeve shqipfolëse nuk mungon.

Përveç si mësuese, vite më parë, ajo ishte angazhuar në Konsullatën shqiptare për të ndihmuar në regjistrimin e shqiptarëve në Bursë. Për kontributin e saj për komunitetin shqiptar, Tabaku është vlerësuar me çmimin “Ambasadore e Kombit”. Po ashtu, gjatë muajit gusht, me ftesë të Ministrisë së Diasporës dhe Investimeve Strategjike, ajo ka vizituar për herë të parë Kosovën dhe është dekoruar nga MDIS.

Teuta ndihet e nderuar nga ky vlerësim, dhe ka premtuar se do të vazhdojë me këtë mision, duke rritur numrin e klasave të mësimit të gjuhës shqipe. Njëherësh, ajo u ka bërë thirrje prindërve shqiptarë kudo në botë që t’i dërgojnë fëmijët nëpër klasa apo kurse të gjuhës shqipe.

“Mendoj dhe jam e bindur se Kosova dhe trojet shqiptare do të bëhen më mirë nëse ne të diasporës punojmë akoma më shumë”, ka thënë Tabaku për Sinjalin.

, me prejardhje nga Berati, tash e 16 vjet ua mëson gjuhën shqipe komunitetit shqiptar në Bursa të Turqisë, dhe jo vetëm.

Shkuarja dhe integrimi i saj në Turqi nuk kishte qenë aq i lehtë. Gjatë viteve 1991/92, për shkak të një rasti familjar, Teuta emigroi me familje në Bursa. E vendosur në një banesë njëdhomëshe, me dy fëmijë të vegjël dhe pa njohuri të gjuhës turke, integrimi për familjen e saj kishte qenë një proces i vështirë.

“Kur nuk e dije gjuhën, nuk gjeje punë dot. Kur nuk ke punë, ke vështirësi në mbijetesë”, ka thënë Teuta në një intervistë për Sinjalin.

Por, kjo nuk e demotivoi atë. Anëtarët e tjerë të familjes u regjistruan në shkollat turke, por gjuhën shqipe nuk e harruan asnjëherë. Teuta, e cila kishte studiuar Letërsi në Universitetin e Tiranës, filloi një mision të ri në qytetin turk – t’ua mësonte shqiptarëve të atjeshëm gjuhën shqipe.

“Është e domosdoshme, është e nevojshme, është një gjë që duhet bërë”, ka thënë Tabaku.

E interesimi për ta mësuar gjuhën shqipe nuk po mungon as sot. Siç ka treguar Teuta, numri i të interesuarve është rritur dhjetë vitet e fundit.

“Kanë interesim, kanë mall të shohin vendet nga kanë lindur të parët e tyre, dhe ky interesim është rritur vitet e fundit”, ka thënë Teuta.

Gjatë këtij viti shkollor, ajo ka mbajtur mësim të gjuhës shqipe për pesë klasa, ku ka rastisur të mësojnë shqip edhe fëmijë të vendeve të tjera, si Turqia e Bullgaria.

Përveç fëmijëve, Teuta dhe kolegët e saj po u mësojnë shqipen edhe prindërve të këtyre fëmijëve. “E kemi punë të dyfishtë”, ka thënë ajo.

Ani pse ka 56 vjet jetë mbi supe, ajo thotë se puna si mësuese e gjuhës shqipe e lumturon.

“Më jep kënaqësi, pavarësisht se lodhem shumë. E bëj me qejf, e bëj me dëshirë. I bie qytetit të Bursës qosh e më qosh”, ka treguar ajo.

Tabaku tregon se edhe shteti turk ua ka shtuar përkrahjen viteve të fundit, pasi nxorri Ligjin për Dialektet dhe Gjuhët e Popujve të Vegjël.

“Kemi përkrahje sepse klasët ata na i japin, pagesën ata na e bëjnë”, ka pohuar ajo.

Përpos mësimit të gjuhës shqipe, Teuta mban edhe aktivitete të tjera me nxënësit shqiptarë. Përmes klubit të Letërsisë turko-shqiptare, ata përgatisin poezi e pjesë teatrale të cilat më pas i shfaqin në jetimore dhe vende të ngjashme. Në shërbim të gjuhës shqipe, Teuta vazhdon të japë kontribut edhe përmes internetit. Në faqen “Mësojmë shqip”, shpërndahen aktivitetet e tyre, materiale të ndryshme, e as promovimi i vendeve shqipfolëse nuk mungon.

Përveç si mësuese, vite më parë, ajo ishte angazhuar në Konsullatën shqiptare për të ndihmuar në regjistrimin e shqiptarëve në Bursë. Për kontributin e saj për komunitetin shqiptar, Tabaku është vlerësuar me çmimin “Ambasadore e Kombit”. Po ashtu, gjatë muajit gusht, me ftesë të Ministrisë së Diasporës dhe Investimeve Strategjike, ajo ka vizituar për herë të parë Kosovën dhe është dekoruar nga MDIS.

Teuta ndihet e nderuar nga ky vlerësim, dhe ka premtuar se do të vazhdojë me këtë mision, duke rritur numrin e klasave të mësimit të gjuhës shqipe. Njëherësh, ajo u ka bërë thirrje prindërve shqiptarë kudo në botë që t’i dërgojnë fëmijët nëpër klasa apo kurse të gjuhës shqipe.

“Mendoj dhe jam e bindur se Kosova dhe trojet shqiptare do të bëhen më mirë nëse ne të diasporës punojmë akoma më shumë”, ka thënë Tabaku për Sinjalin.

Auto Mita me një mundësi të mirë për bizneset – për çdo veturë të re, SERVISI FALAS deri në 100…

Të tjera