[wp-story]

Bota/Rajoni

Skandal në ushtrinë suedeze: Oficeri i rremë shërbeu edhe në Kosovë

Skandal në ushtrinë suedeze: Oficeri i rremë shërbeu edhe në Kosovë
14:04 | 15 Janar 2020

Një ushtarak suedezi, identiteti i të cilit nuk është zbuluar, gënjeu rreth shkollimit të tij ushtarak, ai asnjëherë nuk e ndoqi. Ai e falsifikoi diplomën duke e përdorur firmën e një gjenerali joekzistent.

“Sigurisht, nuk mirë që të ndodh kjo. Ne duhet të dërgojmë oficerët e duhur në këtë pozita dhe të sigurohemi që kemi njohuritë e duhura të personelit”, tha një hetues ushtarak.

Oficeri i rremë kishte shërbyer si kapiten në Kosovë dhe pastaj si një gjeneral në Afganistan, i cili u akuzua për sigurinë e informacionit. Për këtë, ai duhet të kishte një arsim special’, të cilin nuk e zotëronte.

Ai u caktua për të shërbyer në NATO në vitin 2013. Mashtrimi nuk u zbulua deri në vitin 2018, dhe u zbulua nga Rojet Bregdetare, që një oficer i rremë zuri një pozitë të lartë dhe kishte qasje në informacione konfidenciale.

Rojet Bregdetare pretendonin se ai ishte larguar nga puna dhe kishte njoftuar forcat e armatosura në dhjetor të citit 2018, pasi u zbulu se ai kishte gënjyer. Përkundër faktit se ushtria ishte në alarm, në vitin 2019 u zgjodh anëtar i misionit Suedez në Mali.

“Krejtësisht e pakuptueshme dhe shumë shqetësuese për bashkëpunimin midis Suedisë dhe NATO”, tha eksperti i NATO’s En-Sofia Dal.

Komandanti Mikael Biden mësoi rreth këtij rreziku të sigurisë disa ditë më parë dhe urdhëroi një hetim pse komanda nuk u përgjigj menjëherë pas pranimit të raportit.

“Gjërat si kjo nuk ndodhin, dhe tani duhet të sqarojmë gjithçka,” tha ai, duke vlerësuar situatën si serioze.

Auto Mita me një mundësi të mirë për bizneset – për çdo veturë të re, SERVISI FALAS deri në 100…

Të tjera