Bota/Rajoni

Shqiptarët në Mal të Zi teorikisht mund të kishin 3 deputetë, sivjet më të bashkuar se asnjëherë

Shqiptarët në Mal të Zi teorikisht mund të kishin 3 deputetë, sivjet më të bashkuar se asnjëherë
09:39 | 26 Gusht 2020

“Ne jemi të bindur se në zgjedhjet e 30 gushtit do t’ia arrijmë t’i fitojmë dy deputetë”, deklaroi Genci Nimanbegu në një intervistë për Agjencinë Telegrafike Shqiptare, i cili së bashku me Nik Gjeloshaj kryesojnë “Listën Shqiptare” në zgjedhjet parlamentare të 30 gushtit në Mal të Zi.

Ai vlerësoi mbështetjen e diasporës shqiptare që ka prejardhjen nga Mali i Zi.

“Diaspora shqiptare që ka prejardhjen nga Mali i Zi është një diasporë kombëtarisht e ngritur dhe gjithmonë e gatshme ta mbështesë vendlindjen. Ashtu edhe kësaj radhe. Koalicioni i organizatave shqiptare në SHBA (me prejardhje nga Mali i Zi) u angazhua për unifikimin e subjekteve politike shqiptare deri në afatin e fundit të përcaktuar me ligj për dorëzimin e listave”, shprehet ai për ATSH-në.

Sa i përket daljes së faktorit shqiptar me 2 lista në këto zgjedhje, Nimanbegu nënvizon se, “rezultat i maksimizuar do të fitohej me unifikimin e plotë. Teorikisht do të mund të fitonim deri në 3 deputetë, aq parasheh ligji maksimalisht, megjithëse në pjesëmarrje të popullsisë së Malit të Zi jemi 4,9%, pra do të duhej më shumë”.

Në platformën e listës shqiptare, Nimanbegu rendit 10 pika, numër që mban edhe lista në zgjedhje, por ai shton se, “partitë nacionale, në veçanti partitë që në një shtet përfaqësojnë pakicat kombëtare gjithkund në botë kanë për prioritet çështjet identitare. Ruajtja e tyre është themel i veprimtarisë së partive nacionale. Ashtu është edhe me ne”.

Mesazhi kryesor që Nimanbegu u dërgon qytetarëve shqiptarë në Malin e Zi është që “qytetarët shqiptarë të dalin në numër sa më të madh në vota. Dalja masive në vota rrit mundësitë tona për sukses më të madh”.

Ai shprehet i bindur se, “Lista Shqiptare Genci Nimanbegu – Nik Gjeloshaj”, me moton “Koha është tani” është lista më përfaqësuese shqiptare. “Këtë e kemi dëshmuar edhe me punën tonë të deritashme”, tha ai.

Edhe përkundër dispozitave, për ne diskriminuese të Ligjit mbi zgjedhjen e këshilltarëve dhe deputetëve, ku nuk parashihen mandate të garantuara për shqiptarët dhe ku “pesha” e deputetit shqiptar është më e madhja në krahasim me deputetët e partive tjera, ne jemi të bindur se në zgjedhjet e 30 gushtit do t’ia arrijmë t’i fitojmë dy deputetë.

Sipas këtyre dispozitave ligjore, do të ishte e mirëseardhur që të dy koalicionet shqiptare ta arrinin pragun prej 0,7 %, sa është i paraparë për ne, sepse në atë rast, sipas kombinatorikës zgjedhore votat e shqiptarëve do të grumbulloheshin dhe mundësia për 2, gjegjësisht teorikisht 3 mandate do të ishte më e madhe. Përndryshe, lista eventualisht nuk e kalon pragun prej 0,7 % i djeg ato vota, i ka thënë ATSH-së Nimanbegu.

I pyetur nëse dalja e faktorit shqiptar me 2 lista në këto zgjedhje a do të ndikojë në maksimizimin e rezultatit, Nimanbegu u përgjigj: Rezultat i maksimizuar do të fitohej me unifikimin e plotë. Teorikisht do të mund të fitonim deri në 3 deputetë, aq parasheh ligji maksimalisht, megjithëse në pjesëmarrje të popullsisë së Malit të Zi jemi 4,9%, pra do të duhej më shumë.

Por edhe kështu, nuk jemi aq të thërrmuar. Në zgjedhjet përpara kishte raste që shqiptarët dilnin me 4, madje edhe me 5 lista. Në zgjedhjet e fundit, më 2016 dolëm me tri lista zgjedhore, prej tyre njëra nuk e kapërceu pragun prej 0,7% dhe ato vota për ne shqiptarët u dogjën. Edhe nga ky aspekt mendoj se në këto zgjedhje do të dalim më të suksesshëm se në zgjedhjet e kaluara, kur isha deputeti i vetëm shqiptar në Kuvendin e Malit të Zi/ATSH.

Prince Caffe pjesëmarrës në panairin DUBAI EXPO 2021

Të tjera