Bota/Rajoni

SHBA ndalon 9 dezinfektues dore: Kujdes, janë shumë të rrezikshme për jetën e njeriut!

SHBA ndalon 9 dezinfektues dore: Kujdes, janë shumë të rrezikshme për jetën e njeriut!
13:59 | 23 Qershor 2020

Administrata e Ushqimit dhe Barnave e ShBA-së (FDA) ka paralajmëruar amerikanët të ndalojnë përdorimin e disa dezinfektuesve të duarve pasi që ato mund të jenë toksike.

Janë gjithësej 9 produkte, që janë prodhuar nga “Eskbiochem SA de CV”, me bazë në Meksikë dhe përmbajnë sasi të ndryshme të metanolit.

Metanoli është një lloj alkooli që mund të jetë helmues nëse përthithet përmes lëkurës ose gëlltitet, shkruan Daily Mail- transmeton Indeksonline.

Covid-19: Distilleries could make hand sanitizer, but FDA forces …
FDA thotë se ekspozimi ndaj sanitizatorit me bazë metanol mund të shkaktojë efekte anësore të tilla si të vjella, shikim të paqartë, verbëri të përhershme, konfiskime, gjendje kome, dëmtim të përhershëm të sistemit nervor apo edhe vdekje.

Metanoli nuk është një përbërës i pranueshëm për sanitizuesit e duarve dhe nuk duhet të përdoret për shkak të efekteve të tij toksike, ‘tha FDA në një letër të botuar javën e kaluar.

“Konsumatorët të cilët janë ekspozuar ndaj sanitizatorit të dorës që përmbajnë metanol duhet të kërkojnë trajtim të menjëhershëm, i cili është thelbësor për kthimin e mundshëm të efekteve toksike të helmimit me metanol.”

FDA tha se testet zbuluan se linja “CleanCare No Germ” përmbante 28 përqind metanol ndërsa “Lavar Gel” përmbante 81 përqind të kimikateve toksike.

Lista e produkteve të ndaluara:

All-Clean Hand Sanitizer (NDC: 74589-002-01)

Esk Biochem Hand Sanitizer (NDC: 74589-007-01)

CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 75% Alcohol (NDC: 74589-008-04)

Lavar 70 Gel Hand Sanitizer (NDC: 74589-006-01)

The Good Gel Antibacterial Gel Hand Sanitizer (NDC: 74589-010-10)

CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 80% Alcohol (NDC: 74589-005-03)

CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 75% Alcohol (NDC: 74589-009-01)

CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 80% Alcohol (NDC: 74589-003-01)

Saniderm Advanced Hand Sanitizer (NDC: 74589-001-01)

Prince Espresso miku më i mirë i yjeve të Sunny Hill Festival

Të tjera