Ekonomi

Shafrani i vërtetë mund të kushtojë mbi 10 mijë dollarë për kilogram – Çfarë e bën atë kaq të shtrenjtë ?

Shafrani i vërtetë mund të kushtojë mbi 10 mijë dollarë për kilogram – Çfarë e bën atë kaq të shtrenjtë ?
11:21 | 29 Qershor 2020

Edhe në botën e shtrenjtë të erëzave, shafrani dallon. Dhe shafrani i vërtetë mund t’ju kushtojë mbi 10,000 dollarë për kilogram. E kërkuar pas mijëra vitesh si erëz, bojë dhe ilaç, duhen mbi 150 lule për të bërë vetëm 1 gram shafran. Pra, vetëm çfarë e bën këtë erëz kaq të shtrenjtë?

Shafrani është stigma e kuqe e Crocus sativus. Crocus ka tre stigma të vogla që duhet të merren me kujdes me dorë. Kjo korrje nënkupton që sasia që merrni nga secila lule është afro 0,006 gram.

Asnjë makineri nuk mund të bëjë punën delikate që kërkohet për të korrur këto fije të holla. Dhe mund të duhen 40 orë punë e vështirë manuale për të prodhuar vetëm 1 kilogram shafran me cilësi të lartë. Rritja e bimëve nuk është as e lehtë.

Cilësia është thelbësore kur rritni një kulturë kaq precize. Dhe shija e shafranit varet nga reshjet, temperatura dhe toka. Kashmir është i famshëm për prodhimin e disa prej shafraneve me cilësi më të lartë në botë.

Në Iran, ku prodhohet mbi 90% e shafranit në botë, ekzistojnë katër shkallë. Shkalla më e ulët është tufa. Kjo është kur të gjitha fijet që tërhiqen nga lulja, nga majat e kuqe të errëta deri te baza e verdhë. Në klasat më të larta, fillesa e verdhë hiqet, duke lënë vetëm një fije të gjatë të kuqe të pastër.

Kjo do të thotë se një kilogram shafran mund të përbëhet nga 450,000 fije. Dhe për të marrë kaq shumë, ju duhen 150,000 lule.

Megjithë sasinë e jashtëzakonshme të punës dhe hapësirës që merr kjo kulturë, kërkesa për erëza po rritet, dhe mbi 200 tonë metrikë fije shafrani korrren në të gjithë botën çdo vit. Ky është rezultati i rreth 30 miliardë luleve.

Kërkesa për fijet është aq e lartë sa shumë njerëz rrisin ose prodhojnë shafran të rremë. Fijet që duken të vërteta në shikim të parë mund të bëhen prej mëndafshi misri, fibra kokosi, apo edhe kali. Ngjyrosjet sintetike përdoren gjithashtu për të ngjyrosur stigmat e shkallës së ulët dhe për t’i shitur ato si shafran i shkallës së lartë.

Në fund të vitit 2019, në Mbretërinë e Bashkuar u zbulua një unazë e krimit të shafranit të rreme e cila çoi në një hetim ndërkombëtar dy-vjeçar. Dhe përsëri në vitin 2010, Spanja eksportoi 190,000 kilogram shafran, me vlerë 50 milion dollarë, por prodhimi i përgjithshëm i vendit arriti në vetëm 1.500 kilogram. Në atë kohë, një sindikatë lokale e fermerëve raportoi se deri në 90% të eksporteve të shafranit spanjoll ishin të rreme.

Industria ka provuar të godasë këto produkte të rreme dhe të gabuara, por problemi vazhdon, dhe tregu i shafranit të rremë po mbyll shumë ferma të vërtetë shafrani.

Ambasadorja e parë e Izraelit në Kosovë, e impresionuar me punën në Comodita

Të tjera