Lifestyle

Sa kohë duhet të zgjasë një përqafim i përsosur sipas hulumtimeve?

Sa kohë duhet të zgjasë një përqafim i përsosur sipas hulumtimeve?
13:56 | 24 Nëntor 2021

Psikologët nga Universiteti Goldsmiths në Londër kanë zbuluar aspektet kryesore të përqafimit ideal, duke përfshirë kohëzgjatjen dhe stilin e tij optimal. Psikologët thanë se një përqafim më i gjatë, nga pesë deri në 10 sekonda, ishte më efektiv se një përqafim më i shkurtër.

Ata gjithashtu theksuan se pozicionimi i krahëve, qofshin ato të kryqëzuara rreth belit apo mbi shpatulla, nuk është shumë i rëndësishëm. Dhe ndërsa hulumtimet kanë sugjeruar se është më mirë të shmangni “përqafimet jashtëzakonisht të shkurtra”, mbetet e pacaktuar se sa kohë është shumë e gjatë.

 

Kohëzgjatja dhe stili i përqafimit

Ky studim është ndoshta i pari që shqyrton “faktorët që ndikojnë në vlerësimin e përqafimeve si dhe ndikimin e përqafimeve në humor”, shkruajnë ata në një raport të botuar në revistën Acta Psychologica. Për hulumtimin u punësuan 48 të anketuar – të gjitha gra, “për shkak të burimeve të kufizuara”.

Ekzaminuesit u thanë atyre të ndaheshin në çifte dhe të përqafoheshin në intervale prej një, pesë ose 10 sekondash dhe në dy modele të ndryshme përqafimi, “kryq” ose “qafë-bel”.

Vullnetarët kishin gjithashtu syze “për të shmangur reagimin vizual që ndikon në perceptimin e prekjes”. Pas kësaj, pjesëmarrësit do të informonin ekzaminuesit për rezultatet e përqafimit të përbashkët.

Procesi do të përsëritej pas tre minutash dhe përsëri, pas gjashtë minutash. U vu re se pas përqafimit, pjesëmarrësit përdorën fjalë të tilla si “i këndshëm”, “eksitues”, për të përshkruar reagimin ose gjendjen e tyre.

Përqafimet shumë të shkurtra dhe shumë të gjata nuk kanë efekt pozitiv

Ata zbuluan se një përqafim prej një sekonde konsiderohej më pak i këndshëm se një përqafim prej 5 ose 10 sekondash, dhe të dy kishin rezultate të ngjashme pozitive. Nga ana tjetër, pozicioni i krahëve duket se ka pak ose aspak ndikim tek pjesëmarrësit, pasi psikologët më parë mendonin se përqafimet “të kryqëzuara” ishin më të këndshme sesa përqafimet “qafë-bel”.

Në një eksperiment tjetër, studiuesit vëzhguan përqafime midis 206 burrave dhe grave në kampusin e Goldsmiths dhe u kërkuan atyre të vlerësonin përvojën e tyre në një shkallë nga 0 deri në 100. Pavarësisht dallimeve në gjini dhe gjatësi, stili i kryqëzuar ishte qasja më e zakonshme midis burrave dhe grave.

“Kjo është befasuese, sepse një përqafim kryq mes dy njerëzve me dallime në gjatësi duket i vështirë”, kanë shkruar autorët./FrontOnline/

Auto Mita me një mundësi të mirë për bizneset – për çdo veturë të re, SERVISI FALAS deri në 100…

Të tjera