Front TV

Reshitaj: Mungesa e sigurimeve shëndetësore, vështirëson menaxhimin e pandemisë

Reshitaj: Mungesa e sigurimeve shëndetësore, vështirëson menaxhimin e pandemisë
22:15 | 02 Korrik 2020

Për kryetaren e Komisionit për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale të Kuvendit të Kosovës, Albena Reshitaj dallimi i menaxhimit të Covid-19 ndërmjet Kosovës dhe vendeve tjera, është i madh.

Pasi sipas saj, vendi ka mungesë të sistemit informativ për të bërë kontrolle sistematike për qytetarët e saj, për të identifikuar personat me sëmundje kronike.

Lidhur me këtë, Reshitaj theksoi nevojën e madhe të këtyre kontrollove, të cilat sipas saj do të bënin më të lehtë identifikimin e personave më të ndjeshëm për tu infektuar me Covid-19

“Dallimi në menaxhimin e situatës me Covid-19 ndërmjet Kosovës dhe vende që e kanë një sistem të avancuar shëndetësor qëndron në atë që Kosova nuk e ka funksional sistemin shëndetësor. Ne nuk kemi mundësi ta kontrollojmë infektimin me këtë virus te personat me sëmundje kronike. Ne nuk e dimë si institucione se cilët pacientë janë me sëmundje kronike, sa është numri i tyre, ku janë të lokalizuar vendet nga cilat vijnë”, deklaroi më tej Reshitaj.

Reshitaj: Shëndetësia e brishtë, rrezik të kthehen masat izoluese

Për Reshitajn, edhe mungesa e sigurimeve shëndetësore e bën edhe më të vështirë menaxhimin me Coronavirus.

Pasi siç thotë ajo, po të kishim sigurime shëndetësore, do të ishte shumë më i lehtë menaxhimi i pandemisë në vend.

“Gjithashtu në vendin si rezultat i një sistemi shëndetësor jo të mirë, ne nuk kemi as kontrolle sistematike të qytetarëve pasi që nuk kemi as sigurime shëndetësore. Dhe kjo të bën me kuptuar që ka shumë qytetarë të vendit edhe nuk e din nëse kanë ndonjë infeksion viral apo ndonjë sëmundje latente në organizimin e tyre, dhe kjo mundet me reflektuar nëse infektohen me një virus sikur Covid-19 dhe me përkeqësuar situatën”, deklaroi Reshitaj.

Reshitaj tregon se a e ka bërë testin për Covid-19

Black Friday –  Eja dhe ndaj emocionet e zbritjes ekstreme në Comodita Home

Të tjera