Bota/Rajoni

Popullsia në më shumë se 20 vende do të “përgjysmohet” deri në vitin 2100

Popullsia në më shumë se 20 vende do të “përgjysmohet” deri në vitin 2100
13:14 | 15 Korrik 2020

Më shumë se 20 vende, përfshirë Italinë, Japoninë, Poloninë, Portugalinë, Korenë e Jugut, Spanjën dhe Tajlandën, do të shohin që numri i tyre të zvogëlohet për të paktën përgjysmë deri në vitin 2100, sipas parashikimeve në një studim.

Sipas studimit në fjalë, shkruan Al Jazeera,  popullsia e Kinës do të bjerë nga 1.4 miliardë njerëz sot në 730 milionë njerëz në 80 vjet.

Studimi i udhëhequr nga një ekip ndërkombëtar i studiuesve, botuar në The Lancet të mërkurën ka thënë se toka do të jetë shtëpia e 8.8 miliardë njerëzve në vitin 2100, dy miliardë më pak se parashikimet e tanishme të OKB-së.

Një vlerësim i tillë vjen duke parashikuar shtrirje të reja globale të energjisë të formuara nga rënia e niveleve të pjellorisë dhe popullsisë së plakur.

Veç kësaj, deri në fund të shekullit, 183 nga 195 vendet, duke penguar një fluks të imigrantëve, do të kenë rënë nën pragun e zëvendësimit të nevojshëm për të ruajtur nivelin e popullsisë.

Afrika Sub-Sahariane, ndërkohë, do të trefishohet në madhësi në rreth tre miliardë njerëz, me vetëm Nigerinë duke u rritur në gati 800 milionë deri në vitin 2100, e dyta pas Indisë me 1.1 miliard banorë.

Gjithsesi, “këto parashikime sugjerojnë një lajm të mirë për mjedisin, me më pak stres në sistemet e prodhimit të ushqimit dhe emetime më të ulëta të karbonit, si dhe mundësi të konsiderueshme ekonomike për pjesë të Afrikës nën-Sahariane”, ka thënë autori kryesor Christopher Murray, drejtor i Institutit për Metrikë të Shëndetit dhe Vlerësime (IHME) në Universitetin e Uashingtonit, tha agjencia e lajmeve AFP, përcjell Telegrafi.

“Sidoqoftë, shumica e vendeve jashtë Afrikës do të shohin rënie të forcës së punës, të cilat do të sjellin pasoja të thella negative për ekonominë”.

Për vendet me të ardhura të larta në këtë kategori, zgjidhjet më të mira për ruajtjen e niveleve të popullsisë dhe rritjen ekonomike do të jenë politikat fleksibile të imigracionit dhe mbështetja sociale për familjet që duan fëmijë, përfundoi studimi.

“Sidoqoftë, përballë rënies së popullsisë, ekziston një rrezik shumë i vërtetë që disa vende mund të konsiderojnë politika që kufizojnë hyrjen në shërbimet e shëndetit riprodhues, me pasoja potenciale shkatërruese”, paralajmëroi Murray.

“Është e domosdoshme që liria dhe të drejtat e grave të jenë në krye të axhendës së zhvillimit të çdo qeverie”.

Gjithashtu, vlerësohet se shërbimet sociale dhe sistemet e kujdesit shëndetësor do të duhen rregulluar për të akomoduar një popullsi shumë të vjetër.

Ndërsa pjelloria bie dhe jetëgjatësia rritet në të gjithë botën, numri i fëmijëve nën pesë vjeç parashikohet të bjerë me më shumë se 40 për qind, nga 681 milionë në vitin 2017 në 401 milionë në 2100, zbuloi studimi.

Në anën tjetër të spektrit, 2.37 miliardë njerëz, më shumë se një e katërta e popullsisë globale, do të jenë mbi moshën 65 vjeç deri atëherë.

Numri i atyre mbi 80 vjeç do të rritet me të madhe, gjithashtu – nga rreth 140 milionë sot në 866 milionë.

Rënia e mprehtë e numrit dhe proporcionit të popullsisë në moshë pune do të paraqesë gjithashtu sfida të mëdha në shumë vende.

Për shembull, numri i njerëzve në moshë pune në Kinë do të bie nga rreth 950 milionë sot në pak më shumë se 350 milionë deri në fund të shekullit – një rënie prej 62 për qind.

Ndërkohë rënia në Indi parashikohet të jetë më pak e pjerrët, nga 762 në 578 milionë.

Në Nigeri, përkundrazi, forca aktive e punës do të zgjerohet nga 86 milionë sot, në më shumë se 450 milionë në vitin 2100.

Comodita në panairin M.O.W. po shijon takimet me biznese për mundësi shkëmbimi eksperiencash, rrjetëzimi dhe bashkëpunimi

Të tjera