Lifestyle

Po përdorni banjë publike? Shkenca thotë se duhet të vendosni maskën tuaj edhe nëse jeni vetëm

Po përdorni banjë publike? Shkenca thotë se duhet të vendosni maskën tuaj edhe nëse jeni vetëm
16:57 | 21 Gusht 2020

Tani për tani, ne jemi duke bërë të pamundurën për të qëndruar të pastër dhe të sigurt mes pandemisë COVID-19.

Ndërsa rregullat e karantinës janë lehtësuar në shumë shtete, është një vend që shkencëtarët thonë se duhet të marrim masa paraprake.

Nëse jeni duke përdorur një banjë publike, COVID-19 mund të jetë një kërcënim, sipas hulumtimeve të reja.

Është shfaqur një studim i ri që tregon që banjat publike mund të strehojnë dhe përhapin virusin dhe studiuesit sugjerojnë që është jashtëzakonisht e rëndësishme të vendosni maskën tuaj kur t’i përdorni ato edhe nëse jeni vetëm atje.

Studimi, i kryer nga instituti amerikan i fizikës, demonstroi se si grimcat e COVID-19 mund të transmetohen nga tualetet. Studiuesit synuan të përcaktojnë se sa e rrezikshme është me të vërtetë kërcënimi i COVID-19 në banjën publike, dhe çfarë ata gjetën ishte që tualetet dhe urinalet mund të lëshojnë pjesë të aerosoleve të ngarkuara me virus që mund të thithen potencialisht.

Ata përdorën një simulim për të gjurmuar distancën dhe shpejtësinë e udhëtimit të grimcave aerosol gjatë dhe pas një kryerje të nevojave. Kur kryejmë nevojat në një tualet ose urinojmë, gazi dhe lëngu reagojnë për të krijuar presion që mund të dërgojë grimca që fluturojnë në ajër.

Prandaj, është më e sigurt të mbani maskat brenda.

Cilësi, gatim dhe shpërblim

Të tjera