[wp-story]

Opinione

Po jetojmë në një botë të pasigurt

Po jetojmë në një botë të pasigurt
15:05 | 07 Gusht 2019

Ne po jetojmë në një botë më të paparashikueshme, ku sfidat e sigurisë janë gjithnjë e më të integruara, ku është më e vështirë të flasësh për rajonalë sfidat, ato po bëhen gjithnjë e më globale, kështu që ne të gjithë jemi të prekur në një mënyrë ose në një tjetër… Ne kemi nevojë për të ndërtuar institucione shumëpalëshe, bashkëpunim të fortë ndërkombëtar, si KB, si Bashkimi Evropian, si NATO…

Faleminderit shumë, Dr Capie, për mirëseardhjen e ngrohtë dhe është vërtet kënaqësi e madhe të jem këtu këtë mbrëmje dhe të shoh të gjithë ju. Dhe është mirë të kthehesh në Zelandën e Re sepse jam nga Norvegjia dhe ndihem në shtëpi në Zelandën e Re, për arsye të ndryshme; pjesërisht sepse jemi dy kombe relativisht të vegjël, rreth pesë milion banorë; pjesërisht sepse jemi dy kombe shumë të bukur, me male dhe fjorde; dhe gjithashtu sepse kemi disa eksplorues të shkëlqyeshëm. Herën e fundit kur isha këtu në vitin 2011, isha këtu duke shkuar për në Polin e Jugut, për të festuar njeriun e parë që vuri këmbë në Polin e Jugut, dhe ishte një norvegjeze natyrisht; Roald Amundsen. Por atëherë mësova gjithashtu se njeriu i parë që ishte në majë të malit Everest ishte Sir Hillary.

Pra, është gjithmonë e shkëlqyeshme të kthehesh në Zelandën e Re. Atëherë, kemi më shumë të përbashkëta sesa thjesht natyrën e bukur dhe eksploruesit e shkëlqyeshëm; kemi gjithashtu të përbashkëta me të cilat jemi përballur dhe duhet të adresojmë të njëjtat sfida të sigurisë, dhe ky është fakti përkundër faktit se jemi shumë larg, Aleanca e NATO-s, Aleanca e Atlantikut të Veriut në Atlantikun e Veriut dhe më pas Zelanda e Re këtu në Jug. Ne jemi shumë larg, por ne po përballemi me të njëjtat sfida, kështu që kemi kohë për pyetje dhe ndërveprim më pas, por unë do të reflektoj në atë mesazh kryesor që, pavarësisht se nuk jeni anëtar i NATO-s, që ju nuk jeni Këshilli i Atlantikut të Veriut, ju në të vërtetë jeni përballur me të njëjtat sfida të sigurisë, ose shumë nga të njëjtat sfida të sigurisë, sepse gjithnjë e më shumë sfidat e sigurisë me të cilat përballemi të gjitha janë globale, po bëhen gjithnjë e më pak rajonale dhe më shumë dhe më globale.

Dhe më lejoni të merrem me tre sfida kryesore si Zelanda e Re dhe NATO, po përballen. E para është rritja e konkurrencës midis fuqive të mëdha, konkurrencës së madhe të pushtetit. Ne shohim pasojat e asaj nga Krimea, aneksimi i paligjshëm i Krimesë, në Korenë e Veriut, nga Siria në Detin e Kinës së Jugut. Ne kemi parë një ndërtim domethënës të aftësive ushtarake ruse, shohim një Rusi më bindëse dhe vetëm disa ditë më parë pamë një shembull se si kjo konkurrencë e shtuar e fuqisë po shkatërron sistemet e bazuara në rregulla, respektimin e traktateve dhe detyrimeve ndërkombëtare, kur Rusia… ose kur Traktati i INF, Traktati i Ndalimit të Armëve Bërthamore, pushoi së ekzistuari në 2 gusht. Dhe për ata që nuk janë aq shumë të njohur me Traktatin e INF, ky ka qenë një gur themeli për kontrollin e armëve për dekada, që nga viti 1987.

Ai jo vetëm që ka zvogëluar numrin e armëve bërthamore, por ka ndaluar/eliminuar të gjitha armët e intervalit të ndërmjetëm, bërthamore dhe konvencionale, të bazuara në tokë. Dhe ka pasur një rëndësi të madhe për kontrollin e armëve dhe veçanërisht në Evropë. Ky traktat pushoi së ekzistuari të Premten, të Premten e kaluar, sepse Rusia ka shkelur traktatin për disa vjet. Ata kanë vendosur raketa të reja; diçka e quajtur SSC-8, të cilat janë raketa me rreze afatmesme, të afta të arrijnë brenda qyteteve evropiane. Ato janë të lëvizshme, të vështira për tu zbuluar dhe fakti që koha e paralajmërimit ishte aq pak, zvogëlon pragun për çdo përdorim të mundshëm të armëve bërthamore në një konflikt të armatosur. Pra, rritja e konkurrencës së madhe të pushtetit, një Rusi më e sigurt, po e vendos rregullin e bazuar në rregulla nën presion, dhe shembulli i fundit është shkatërrimi i Traktatit të INF.

Por kemi parë shembuj të tjerë, për shembull aneksimin e paligjshëm të Krimesë, për herë të parë në Evropë që një vend ka marrë një pjesë të një vendi tjetër që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore. Dhe ne kemi parë një prani të rritur ruse në Lindjen e Mesme, në Siri, dhe gjithashtu Rusia duke u përpjekur të përzihet dhe minon besimin në institucionet demokratike në disa vende të Aleatëve të NATO-s dhe gjithashtu gjetkë. Ne gjithashtu shohim ngritjen e Kinës. Roli dhe ndikimi i Kinës është një tjetër shenjë e rritjes së konkurrencës globale të energjisë. Rritja e saj ekonomike po fuqizon rritjen globale dhe shpejt po bëhet një udhëheqës teknologjik në shumë fusha. Kjo sjell shumë mundësi, financiarisht dhe politikisht, dhe ndërsa Kina paraqet një sfidë shumë të ndryshme sesa Rusia, rritja e saj gjithashtu ka implikime për rregullat globale të bazuara në rregull dhe për sigurinë tonë.

Ne e shohim këtë në Detin e Kinës së Jugut, në hapësirën në internet dhe në investimet kineze në infrastrukturën kritike në shumë vende, përfshirë në Evropë. Prandaj, duhet të kuptojmë më mirë sfidat dhe mundësitë që paraqet ngritja e Kinës. Pra, këto janë dy fuqi të ndryshme globale, Kina dhe Rusia, ato përfaqësojnë sfida për të gjithë ne, si Aleatët e NATO-s dhe Zelanda e Re, dhe për shumë vende të tjera. Dhe ne shohim që rendi i bazuar në rregulla, të cilin Zelanda e Re e ka mbrojtur dhe mbështetur kaq fort për kaq shumë vjet, tani është nën presion për shkak të rritjes së konkurrencës dhe shkeljes së shumë rregullave që kemi zhvilluar së bashku gjatë dekadave. Pra, kjo është një nga sfidat që kemi të përbashkët, pavarësisht nga fakti se Zelanda e Re nuk është pjesë e as anëtare e NATO-s. Një tjetër është terrorizmi.

Terrorizmi nuk njeh kufij. Terrorizmi është diçka që është një kërcënim për çdo vend. Ne nuk shohim ndonjë rrezik të afërt të ndonjë sulmi ushtarak … konvencionale ushtarake mbi çdo vend të Aleatëve të NATO-s, por ne shohim një kërcënim të vazhdueshëm të sulmeve të mundshme terroriste. Ne e kemi parë në shumë vende evropiane, e kemi parë në Shtetet e Bashkuara – 9/11, por edhe e kemi parë në Zelandën e Re. Pra, asnjë vend nuk mund të garantojë 100% ose të jetë 100% i sigurt kundër sulmeve terroriste dhe kërcënimeve terroriste. NATO luan një rol në luftën kundër terrorizmit. Ne duhet të kujtojmë se arsyeja pse NATO është në Afganistan – ne kemi qenë atje për shumë, shumë vite – është të sigurohemi që Afganistani nuk bëhet përsëri një strehë e sigurt për terroristët ndërkombëtarë, ku ata mund të organizojnë, planifikojnë, financojnë, përgatisin sulme terroriste ndaj vendeve tona, ashtu si vepruan kundër Shteteve të Bashkuara, të organizuara dhe të planifikuara nga Afganistani në 2001, 9/11.

Zelanda e Re ka qenë së bashku me ne në Afganistan, si një nga partnerët tanë më të afërt. Zelanda e Re është akoma duke kontribuar trupa dhe forca në misionin tonë trajnues në Afganistan dhe ne jemi jashtëzakonisht mirënjohës për këtë. Zelanda e Re është gjithashtu pjesë e Koalicionit Global për të mposhtur Daesh / ISIS në Irak dhe Siri, dhe gjetkë. Dhe lufta kundër Daesh nuk ka mbaruar, por ne kemi bërë përparim të rëndësishëm dhe unë jam mirënjohës dhe falënderoj Zelandën e Re që ishte pjesë e përpjekjeve që e bënë të mundur këtë përparim. Pastaj, unë mendoj se ju e dini më mirë se kushdo tjetër që terrorizmi vjen në shumë forma dhe vesh shumë mendime të ndryshme. Ju e keni parë që në Christchurch në Mars, unë pashë që si Kryeministër në Norvegji më 22 korrik 2011, ku ekstremistët e krahut të djathtë sulmuan njerëz të pafajshëm, në Christchurch, në Oslo, në një kamp veror pak jashtë Oslo, dhe kjo na kujton se terrorizmi është jo për fenë, ka të bëjë me urrejtjen, ka të bëjë me ekstremizmin, ka të bëjë me njerëzit që besojnë se kanë të drejtë të përdorin dhunën ndaj të tjerëve.

Dhe për këtë arsye, ne kemi nevojë për të dënuar dhe luftuar terrorizmin/ekstremizmin, pavarësisht se çfarë lloj maskash, çfarë lloj forme hyn. Ishte diçka që kërcënon vlerat tona themelore, pavarësisht nga ajo lloj ideologjie apo feje që terroristët përpiqen të keqpërdorin. Sfida e fundit e zakonshme që do të përmend është kibernetike, sepse interneti është me të vërtetë global dhe ne shohim që nuk ka… teknologji të reja dhe në zhvillim dhe internet… kështu, teknologji të reja dhe në zhvillim, si inteligjencë artificiale ose kompjuterë kuantikë ose armë autonome, të kombinuara me internet që ka qenë këtu për ca kohë tashmë, tani po ndryshon natyrën e konfliktit aq thelbësisht pasi revolucioni industrial ndryshoi natyrën e konfliktit para Luftës së Parë Botërore. Dhe për këtë arsye NATO, Zelanda e Re, të gjithë ne, duhet të kuptojmë plotësisht dhe të reagojmë bazuar në ndryshimet themelore që ne tani shohim kur bëhet fjalë për teknologjinë dhe si aplikohet teknologjia kur bëhet fjalë për konflikt midis kombeve, dhe gjithashtu përdorimin e mundshëm të kibernetikës nga terroristë dhe organizata joqeveritare.

Dhe për NATO-n, kjo është aq e rëndësishme sa sigurisht që kemi kuptuar se një sulm në internet mund të jetë po aq i dëmshëm sa një sulm konvencional. Mund të shkaktojë po aq dëme, po aq vuajtje, sa sulme konvencionale. Një nga problemet e mëdha me sulmet në internet është atribimi, kush qëndron prapa, dhe për këtë arsye inteligjenca, sisteme më të mira për të mbrojtur rrjetet tona kibernetike, më shumë ushtrime, dhe ne gjithashtu mund të punojmë së bashku me Zelandën e Re, teknologji më të mirë, praktika të përbashkëta më të mira, gjithçka mund të bëjmë për të mbrojtur rrjetet tona dhe gjithashtu të mbrojë institucionet tona, është pjesë e asaj që NATO-ja tani po punon gjithnjë e më shumë, sepse ne e kuptojmë se, në çdo konflikt të mundshëm në të ardhmen, do të ketë një dimension shumë të madh dhe të rëndësishëm kibernetik.

Kështu që, premtova të jem i shkurtër, prandaj thjesht do të përfundoj duke thënë që mesazhi im për ju sot është që ne po jetojmë në një botë më të paparashikueshme, ku sfidat e sigurisë janë gjithnjë e më të integruara, ku është më e vështirë të flasësh për rajonalë sfidat, ato po bëhen gjithnjë e më globale, kështu që ne të gjithë jemi të prekur në një mënyrë ose në një tjetër. Dhe në periudha të pasigurta dhe të paparashikueshme, me sfida globale, ne kemi nevojë për të ndërtuar institucione shumëpalëshe, bashkëpunim të fortë ndërkombëtar, si KB, si Bashkimi Evropian, si NATO, por natyrisht edhe bashkëpunimi i një organizate rajonale siç ka NATO-ja me partnerë të rinj. Pra, të ndërtojmë bashkëpunim, të ndërtojmë institucione, është mënyra më e mirë për të përballuar të gjitha pasiguritë dhe gjithë pa parashikueshmërinë me të cilën përballemi në klimën e sotme ndërkombëtare.

“Petrol Company” ndihmon më shumë se 200 familje për festën e Fitër Bajramit (VIDEO)

Të tjera