Bota/Rajoni

Për herë të parë në shekuj: Popullsia e botës do të zvogëlohet në dekadat të ardhshme

Për herë të parë në shekuj: Popullsia e botës do të zvogëlohet në dekadat të ardhshme
19:36 | 15 Korrik 2020

Për herë të parë në historinë moderne, popullsia globale parashikohet të bjerë brenda 45 viteve të ardhshme, duke sjellë me vete një “revolucion në historinë e qytetërimit tonë njerëzor” dhe ndërrime të thella në mënyrën se si njerëzit jetojnë jetën e tyre.

Popullsia në botë aktualisht është rreth 7.8 miliardë njerëz. Ky numër parashikohet të rritet gjatë dekadave të ardhshme dhe të arrijë kulmin në 2064 në rreth 9.7 miliardë njerëz, para se të bjerë në 8.8 miliardë deri në vitin 2100, sipas një studimi të ri të botuar në The Lancet.

“Hera e fundit që popullsia globale nuk u rrit ishte në mesin e shekullit XIV, për shkak të Murtajës së Zezë. Nëse parashikimi ynë është i saktë, do të jetë hera e parë që rënia e popullatës nxitet nga rënia e pjellorisë, në krahasim me ngjarje të tilla si pandemia ose uria, “, Stein Emil Vollset, autori i studimit kryesor dhe Profesori i Shëndetit Global në Institutin e Metrikës së Shëndetit dhe Vlerësimit (IHME), i tha IFLScience.

Deri në 23 vende mund të shikojnë se si që popullsia e tyre të zvogëlohet për më shumë se 50 përqind, përfshirë Japoninë, Tajlandën, Italinë, Spanjën, Portugalinë, Korenë e Jugut dhe vende të tjera të shënuara nga një shkallë e ulët e lindjeve dhe popullsisë së plakur. Edhe Kina, një vend i shoqëruar shpesh me rritjen e popullatës së pandërprerë, është parashikuar të bjerë nga 1.4 miliardë njerëz në 2017 në 732 milion në 2100.

Ndërsa tendenca globale është një në rënie të popullsisë botërore, disa pjesë të botës parashikohet të shohin një rritje të numrit të popullsisë. Kjo përfshin Afrikën e Veriut, Lindjen e Mesme dhe – më së shpeshti – Afrikën Sub-Sahariane, e cila është vendosur të trefishohet gjatë rrjedhës së shekullit nga 1.03 miliardë në 2017 në 3.07 miliardë në 2100.

Studimi i ri nga studiuesit e IHME në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit shikoi sesi vdekshmëria, pjelloria dhe migracioni do të ndikojnë në popullsinë globale gjatë 80 viteve të ardhshme duke përdorur të dhëna nga Studimi Global i Burden of Sëmundjeve 2017. Ai gjithashtu llogarit për sesi lufta, katastrofat natyrore dhe ndryshimi i klimës mund të ndikojnë në numrin e vdekjeve në pjesë të ndryshme të planetit.

Prince Espresso miku më i mirë i yjeve të Sunny Hill Festival

Të tjera