Ekonomi

Odat Ekonomike kritikojnë mosratifikimin e marrëveshjeve ndërkombëtare

Odat Ekonomike kritikojnë mosratifikimin e marrëveshjeve ndërkombëtare
20:54 | 09 Korrik 2020

Berat Rukiqi, kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, dhe Arian Zeka, kryetar i Odës Ekonomike Amerikane të Kosovës, kanë kritikuar skenën politike në Kosovë për mosratifikimin e disa marrëveshjeve ndërkombëtare që Kosovës pritet t’ia sjellin rreth 300 milionë euro.

Sipas tyre, mosuniteti politik në vend vetëm i është shtuar si problem krizës ekonomike me të cilën po përballet Kosova.

“Krizat ekonomike janë gjithmonë me pasoja. Kur ka krizë ekonomike atëherë vjen roli i shtetit, qeverisë që të hyjë me masa të caktuara. Kësaj here kemi krizë që s’është parë. E para sepse vjen në një kohë kur të gjithë indikatorët ekonomikë po ecnin mirë. Kur filloi pandemia gjithçka lëvizi. Edhe në Kosovë duke pasur një cikël sado pak optimist, për periudhë të shkurtër u ballafaquam me atë që s’e kemi pas kurrë problem, me rritjen ekonomike, me uljen e importit, që nënkuptonte ulje të fuqisë blerëse dhe të prodhimit, me ulje të të hyrave buxhetore. Për çdo vend u bë më e vështirë sepse ishte ballafaqim me dy prioritete, e vendime jo të lehta, a të shpëtohet ekonomia apo shëndeti. Normalisht s’ka dilema se shëndeti është primar, por ka qenë situatë e panjohur. Kemi model të paqëndrueshëm të rritjes ekonomike. S’po na mundësohet të ketë vende pune e kemi varësi të madhe nga sektori publik dhe diaspora. Kësaj situate ia kemi shtuar edhe një problem. Ra qeveria në kohë pandemie, automatikisht kufizoi veprimet në përkrahje të qeverisë. Erdhi një qeveri e në të njëjtën kohë pati agjendë jashtëzakonisht të ngjeshur politike, dialogu e tash edhe gjykata speciale. Të gjitha këto në një vend me resurse të mëdha do të ishte problem e lëre më te ne”, ka thënë fillimisht Rukiqi në Desk.

Comodita nis 35 kontejnerë me dyshekë për në SHBA

Të tjera