Bota/Rajoni

Një vit nga doza e parë e vaksinës kundër COVID-19

Një vit nga doza e parë e vaksinës kundër COVID-19
12:30 | 08 Dhjetor 2021

Më 8 dhjetor 2020, Margaret Keenan, një grua 90-vjeçare e njohur për miqtë si Maggie, u bë personi i parë që mori vaksinën pas miratimit klinik, duke e përshkruar atë si “gjëja më e mirë që ka ndodhur ndonjëherë”.

12 muaj dhe miliarda vaksina tjera të dhëna më vonë, disa vende janë tashmë në një raund të tretë të vaksinimeve kundër koronavirusit

Shfaqja fenomenale e vaksinës Covid-19 në vitin 2021 demonstron disa nga aspektet më të mira dhe më të këqija të mjekësisë moderne. Tani vlerësohet se afro 8 miliardë doza janë futur në krahët e njerëzve në 12 muajt e fundit – një përpjekje e jashtëzakonshme nga shërbimet shëndetësore në mbarë botën. Por vaksinat nuk janë shpërndarë në mënyrë të barabartë. Ndërsa shumë njerëz në vendet me të ardhura të larta do të kenë marrë tri vaksina në Krishtlindje, vetëm rreth 5 për qind e njerëzve në vendet me të ardhura të ulëta pritet të kenë të paktën një deri në fund të vitit.

Më 8 dhjetor 2020, Margaret Keenan në MB u bë personi i parë në botë që mori vaksinën Pfizer/BioNTech jashtë një prove klinike. Por ishte në janar 2021 që imunizimi filloi të merrte hov në Mbretërinë e Bashkuar dhe kombe të tjera të pasura, me furnizime fillestare të kufizuara që do të thotë se vaksinat duheshin dhënë përparësi për më të cenuarit.

Shifrat mbi efektivitetin në botën reale të vaksinave janë inkurajuese. Në Mbretërinë e Bashkuar, dy injeksione të versioneve Oxford/AstraZeneca ose Pfizer/BioNTech reduktuan infeksionet nga varianti delta me 67 dhe 80 për qind respektivisht, shtrimet në spital me 92 dhe 96 për qind dhe vdekjet me 91 dhe 90 për qind. Nëse njerëzit e vaksinuar infektohen, ata kanë 63 për qind më pak gjasa që t’ua kalojnë virusin të tjerëve. Nuk e dimë ende se sa të ndryshme mund të jenë këto shifra për variantin omikron.

Ka pasur efekte anësore serioze, por të rralla nga vaksinimi. Në mars, u bë e qartë se vaksina Oxford/AstraZeneca mund të shkaktojë një sindromë të mpiksjes së gjakut të quajtur trombocitopeni trombotike imune e induktuar nga vaksina, ose VITT, e cila doli që lidhet gjithashtu me vaksinën Johnson & Johnson dhe ka më shumë gjasa te të rinjtë, transmeton Front Online.

Në qershor, doli se vaksinat Moderna dhe Pfizer/BioNTech herë pas here shkaktojnë një formë të inflamacionit të zemrës të quajtur miokardit. Kjo vërehet më shpesh tek të rinjtë, veçanërisht tek meshkujt, megjithëse incidenca e miokarditit pas vetë Covid-19 është gjashtë herë më e madhe.

Muajt ​​e fundit të vitit 2021 panë që kombet e pasura ofrojnë doza vaksinash për fëmijët nën 16 vjeç, dhe në disa vende, si SHBA, për fëmijët deri në 5 vjeç. Krahas kësaj, një shtytje për goditje të treta ose përforcuese ka formuar gurthemelin e përpjekjeve të Izraelit për të trajtuar variantin delta dhe planet e Mbretërisë së Bashkuar për të kaluar një dimër të vështirë dhe për t’u përgatitur për variantin omicron.

Vaksinat u kanë mundësuar gjithashtu vendeve që fillimisht morën qasje më të ashpra për menaxhimin e pandemisë, të fillojnë të rihapen pas bllokimeve të gjata. Uellsi i Ri Jugor në Australi, për shembull, mbajti premtimin e tij për lehtësimin e kufizimeve, përfshirë në Sidnei, pasi 70 për qind e njerëzve mbi 16 vjeç ishin vaksinuar plotësisht.

Por plani për vendet e pasura për të ndihmuar vendet me të ardhura të ulëta përmes një koalicioni të shpërndarjes së vaksinave të quajtur COVAX ka bërë përparim të ngadalshëm, i penguar pjesërisht nga vendet me të ardhura të larta që blejnë aq shumë aksione për veten e tyre dhe nga një ndalim eksporti në Indi që ndaloi furnizimet e pritura nga një prodhues i madh atje. “Ne hasëm shumë probleme”, thotë Seth Berkley nga trupi shëndetësor Gavi, një nga organizatat që udhëheq COVAX.

Ndërkohë, në vendet me të ardhura të larta ku oferta është e bollshme, një pakicë njerëzish po i rezistojnë ende vaksinimit, kryesisht për shkak të besimeve të gabuara për efektet anësore. Kjo ndihmon në nxitjen e qarkullimit të virusit në komunitet, duke rrezikuar jetën e njerëzve që janë të vaksinuar, por ende të pambrojtur për shkak të moshës ose shëndetit të keq, transmeton Front Online.

Është koha të shijojmë çokollatën më të mirë..

Të tjera