[wp-story]

Ekonomi

Ndryshimet klimatike rrezikojnë zhdukjen e bananeve deri në 2050-ën

Ndryshimet klimatike rrezikojnë zhdukjen e bananeve deri në 2050-ën
17:45 | 04 Shtator 2019

Ekspertët paralajmërojnë se ndryshimi klimatik mund të cenojë ekzistencën e bananeve.

Hulumtuesit analizuan të kaluarën dhe parashikuan ndikimin e ngrohjes globale në bananet e shkretëtirës në 27 vende prodhuese të pemës.

Ata zbuluan se rendimentet mesatare ishin rritur me rritjen e temperaturave që nga viti 1961, por thanë se numri i frutave mund të zvogëlohet ndjeshëm deri në vitin 2050.

Bananet konsiderohen nga shumë si ndër kulturat më të rëndësishme të frutave.

Bio-shkencëtarët Varun Varm dhe Dan Bebber nga Universiteti i Exeter ekzaminuan ndikimet e fundit në të ardhmen të ndryshimit të klimës në prodhuesit dhe eksportuesit kryesorë të bananeve në botë.

Ekipi u përqendrua në 27 vende që përbëjnë rreth 86 përqind të prodhuesve të bananeve të ëmbëlsirave në botë.

Nëse ndryshimet klimatike vazhdojnë me normën e pritur, megjithatë, kjo nxitje në prodhimin e bimëve të bananeve ka të ngjarë të ulet në mënyrë drastike – ose madje mund të zhduket plotësisht deri në vitin 2050.

 

“Graniti” hap showroom-in e dytë në Prishtinë (VIDEO)

Të tjera