Lajme

Ministrja Bajrami: Brenda disa javësh qytetarët mund të tërheqin 10 për qindëshin e Trustit

Ministrja Bajrami: Brenda disa javësh qytetarët mund të tërheqin 10 për qindëshin e Trustit
12:13 | 02 Korrik 2020

Ministrja e Financave, Hykmete Bajrami ka thënë se tërheqja prej 10 për qind e kursimeve të Trustit duhet të implementohet sa më shpejt. Bajrami është shprehur se brenda disa javësh ose më shumë se një muaj mjetet do të mund të tërhiqen nga Trusti.

Ministrja Bajrami në Interaktiv mbrëmë ka shpjeguar edhe ligjin i cili është duke u hartuar që duhet të kalohet në Kuvend i cili u mundëson tërheqjen prej 10 për qind të kursimeve të qyetetarëve nga llogaria e tyre në Trust.

“Në kuadër të pakos për rimëkëmbje ekonomike, i cili është i votuar nga qeveria, masa 5 flet për stimulimin e kërkesës agregate që ka të bëjë me hapjen e trustit për 10% të kursimeve për secilin qytetar që ka llogari në Trust. Ne i kemi bërë thirrje BQK’së dhe Trustit dhe kjo duhet të implentohet sa më shpejt, tani është duke u hartuar një ligj horizontal i cili përmes parlamentit do të ndryshojë disa nene të ligjeve të caktuara, ky ligj do të jetë për një periudhë të caktuar të themi deri në dhjetor 2021.Me këtë ligj do të bëjmë ndryshimin e disa neneve për Ligjin e Pensioneve dhe qytetarëve do t’u krijohet mundësia që të tërheqin 10% të kursimeve të tyre jo më shumë”, ka thënë ajo.

Bajrami ka thënë se tërheqja prej 10 për qind është në baza vullnetare dhe llogaritet që 200 milionë euro të futen në ekonomi

“Situata pandemike e ka goditur secilin segment të shoqërisë, në buxhetin e rishikuar ne kemi minus 232 milionë euro të hyra të rregullta të buxhetit. Llogaritet që diku 200 milionë euro do të hyjnë në ekonomi, tani jemi në një krizë të tillë ku kemi rënie të hyrave të rregullta dhe remitancave.Kjo është në baza vullnetare, ata që duan të tërheqin është vetëm 10 për qind, kemi biseduar me Trustin dhe këto mjete ata i kanë të investuara në aksione nëpër tregjet ndërkombëtare”, ka thënë Bajrami.

Ajo ka përmendur edhe afatin e mundshëm prej disa javëve, kur edhe do të mundësohet tërheqja e mjeteve nga Trusti nëse ky ligj kalon me procedurë më të shpejt në Kuvendin e Kosovës.

“Brenda një periudhe të shkurtër do ta dërgojmë Ligjin në Kuvend, nëse kemi përkrahje nga deputetët, dhe kjo do të bëhet brenda disa javësh ose më shumë se një muaj do të jemi në gjendje që të tërhiqen mjetet”, ka thënë ministrja e Financave.

Auto Mita me një mundësi të mirë për bizneset – për çdo veturë të re, SERVISI FALAS deri në 100…

Të tjera