[wp-story]

Bota/Rajoni

Media serbe: NATO po e trajnon Ushtrinë e Kosovës për ta marrë nën kontroll veriun

Media serbe: NATO po e trajnon Ushtrinë e Kosovës për ta marrë nën kontroll veriun
10:54 | 05 Shtator 2019

HBA dhe Shqipëria po përpiqen ta përfshijnë Ushtrinë e Kosovës në ushtrimin “Karta Amerikano – Adriatike” e cila do të mbahet prej 21 deri 24 tetor në Shqipëri, siç shkruan gazeta serbe “Novosti”, “përkundër kundërshtimit të Bosnjës dhe Hercegovinës, e cila po pëson presion nga SHBA”.

Ushtrimi “Joint Reaction 2019”, mbahet në kuadër të iniciativës A-5, gjegjësisht “Kartës Amerikano-Adriatike”, anëtaret e të cilës janë Kroacia, Shqipëria, Maqedonia, Mali i Zi dhe Bosnjë dhe Hercegovina, derisa Serbia e ka statusin e vëzhguesit.

Mirëpo, siç pretendon gazeta, “në përpjekje të forcohet pavarësia e Kosovës dhe Forcat e Sigurisë së Kosovës të transofmohen në Ushtri, amerikanët po përpiqen që në A-5 ta shtyjnë edhe Kosovën”.

Prandaj, vazhdon gazeta, “pjesëmarrëseve të Joint Reaction 2019, në konferencën finale mbi ushtrimet, të mbajtur në korrik, është dhënë për nënshkrim marrëveshja teknike për pjesëmarrjen e Forcave të Sigurisë së Kosovës”.

Faktori i rëndësishëm është “presioni i Uashingtoni nën të cilin BeH mund të pranojë të marrë pjesë së bashku me Ushtrinë e Kosovës, e që nuk është hera e parë, sepse kjo ka ndodhur edhe në ushtrimin e NATO-s të mbajtur kohë më parë në Kroaci”.

Vendet e NATO-s janë shumë të angazhuara në trajnimin e ushtarëve të Ushtrisë së Kosovës. Në këtë udhëheqin SHBA, por edhe Britania e Madhe, Gjermania dhe Turqia, ku tashmë e kanë kryer trajnimin dy pilotë të cilët do të jenë pjesë e Forcave të Armatosura të Kosovës.

Përkrahje të rëndësishme për Kosovën në segmenti ushtarak po ofron edhe Kroacia, para se gjithash nëpërmes të veteranëve të luftës së fundit.

Ata janë të angazhuar për trajnimin e ushtarëve kosovarë për veprime me modelin e “Stuhisë”, gjë që praktikisht është përgatitje për aksion në veri të Kosovës, në rast se Prishtina vendosë ta integrojë gjithë territorin e Kosovës dhe ta rrumbullakojë integritetin territorial të saj.

Bonus dhe Premium Kartela të cilat po i ofron Petrol Company, kartelat më të kërkuara nga klientët

Të tjera