Bota/Rajoni

Maska e fytyrës që ndizet kur ka kontakt me coronavirus, mund të vijë këtë verë

Maska e fytyrës që ndizet kur ka kontakt me coronavirus, mund të vijë këtë verë
12:20 | 03 Korrik 2020

MIT dhe Harvard kanë punuar në sensorë që mund të zbulojnë viruse si ebola që nga viti 2014 dhe ata tani po punojnë në një maskë për fytyrën që do të ndizet kur i afrohet coronavirusit, siç raportohet nga Business Insider.

Laboratori i biokarburanteve në MIT filloi të zhvillojë sensorë që mund të zbulojnë virusin ebola në vitin 2014 dhe një ekip i vogël i shkencëtarëve nga MIT dhe Harvard u bashkuan së bashku për të botuar studimin e tyre në 2016.

Ata kishin përshtatur teknologjinë e tyre për të adresuar virusin ebola dhe virusin zika në atë kohë. Tani, ata shpresojnë se do të përshtatin studimin e tyre dhe sensorët e tyre do të jenë në gjendje të zbulojnë coronavirusin kur një person i infektuar kollitet, teshtin ose edhe merr frymë në një maskë.

Studiuesi i MIT, Tim Collins i tha Business Insider se edhe pse projekti është në “fazat e tij të hershme”, rezultatet e deritanishme kanë qenë premtuese dhe ata shpresojnë se ata do të jenë në gjendje të demonstrojnë konceptin e tyre në javët në vijim. Ekipi i studiuesve ka testuar aftësinë e sensorit për të zbuluar coronavirusin me një mostër të vogël të pështymës.

“Pasi të jemi në atë fazë, atëherë duhet të testohen individë që pritet të infektohen për të parë nëse do të funksionojë në një mjedis të botës reale”, shtoi Collins.

Ai është konsideruar të jetë një nga pionierët e biologjisë sintetike, dhe ai fitoi grantin e gjeniut MacArthur në 2003. Laboratori i tij mori një grant prej 50,000 dollarësh në vitin 2018 nga Johnson & Johnson për të zhvilluar sensorë zbulues të virusit për palltot e laboratorit, dhe sensorët mund të jenë një mënyrë më e lirë dhe e shpejtë e zbulimit sesa testet tradicionale të diagnostikimit.

Për shembull, sensori për zika mund të diagnostikojë pacientët brenda vetëm disa orësh, dhe ekipi vlerësoi në vitin 2016 se do të kushtonte rreth 20 dollarë secila, edhe pse vetë testi kushton vetëm 1 dollarë për t’u prodhuar.

Business Insider raporton se sensori tashmë është provuar të punojë me SARS, fruthin, gripin, hepatiti C dhe West Nil. Ekipi fillimisht e bëri atë në letër në mënyrë që ata të mund të krijojnë diagnostikime të lira me bazë letre dhe ata tashmë kanë treguar që mund të punojë në plastikë, kuarc dhe rroba.

Foto: AIM

Collins tha që qëllimi i ekipit është që të fillojnë maska ​​për shpërndarje publike deri në fund të verës, por ata tani janë të kufizuar në një ekip relativisht të vogël dhe ata janë të kufizuar në sa prej tyre mund të vijnë në laborator për të punuar.

Prince Caffe pjesëmarrës në panairin DUBAI EXPO 2021

Të tjera