Bota/Rajoni

Maqedonia do të marrë hua 530 milion euro deri vitin e ardhshëm

Maqedonia do të marrë hua 530 milion euro deri vitin e ardhshëm
17:43 | 11 Nëntor 2020

Qeveria ndoshta do të marrë hua 530 milion euro deri vitin e ardhshëm, para për të financuar deficitin buxhetor. Sipas parashikimeve të fundit të shpallura sot nga Kryeministri Zoran Zaev dhe Ministri i Financave Fatmir Besimi për buxhetin për vitin 2021 vit, deficiti në thesarin e shtetit do të jetë 34.9 miliardë denarë (567 milion euro) ose 4.9 përqind e BPV-së. Në atë vit do të mblidhen për të paguar borxhe të vjetra prej rreth një miliard euro.

Kryeministri dhe Ministri njoftuan ndryshime në burimet e financimit të nevojave buxhetore dhe riprogramimin e borxhit publik. Është planifikuar të lëshohet një lidhje shtetërore për zhvillim dhe paratë do të sigurohen nga privatizimi i disa prej shoqërive aksionare në të cilat shteti është aksioner ose ndërmarrjet shtetërore që janë me humbje, por edhe shitja e tokës shtetërore.

Sipas informacionit, vitin e ardhshëm paratë do të sigurohen nga financimi i jashtëm me një eurobond që do të realizohet në gjysmën e parë të vitit, ndërsa pjesa tjetër do të plotësohet me letra me vlerë vendase. Në tregun e brendshëm do të huazohet edhe deri në fund të këtij viti.

Petrol Company sërish troket në dyert e Shtëpisë së Pleqve për Ramazan

Të tjera